• Het zwemwater in de Slingelandse Plassen.
• Het zwemwater in de Slingelandse Plassen. Foto: Geurt Mouthaan

'We beseffen dat er een verdienmodel gevonden moet worden'

Tijd nodig voor Slingelandse Plassen

alblasserwaard • De provincie Zuid-Holland wil af van diverse natuurgebieden in de Alblasserwaard, waaronder recreatiegebied de Slingelandse Plassen. Die boodschap zorgde ervoor dat afgelopen jaar diverse partijen in de streek in actie kwamen.

De agrarische en landschapsvereniging Den Hâneker en Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard bundelden hiervoor hun krachten in het consortium Slingeland. "Bij de andere terrein die te koop staan, zoals het 'kippenbos' bij Oud-Alblas, gaat het om natuurgebieden. Bijzonder aan de Slingelandse Plassen is dat dit gebied ook een recreatieve functie heeft en dus meerdere mogelijkheden biedt. Wij zijn bezig geweest om in kaart te brengen wat wel en wat niet mag en wat de natuurwaarden van dit gebied zijn", vertelt Kees de Jong, voorzitter van Den Hâneker. "Die natuurwaarden willen we bewaken, maar we beseffen dat er een verdienmodel gevonden moet worden om de Slingelandse Plassen op lange termijn te kunnen onderhouden."

De verkoop van het natuurterrein, dat deels in Molenwaard en deels in Giessenlanden ligt, vindt als het aan de provincie ligt zo snel mogelijk plaats. De officiële 'deadline' is 28 mei. Het consortium Slingeland pleit voor een langer tijdsbestek om de plannen uit te werken. "Er zijn verschillende partijen die hiermee bezig zijn, zoals Van Hoorne Entertainment, die interesse heeft getoond om er een themapark te realiseren. Wij willen graag dat de twee gemeenten voor vijftien jaar tijdelijk eigenaar worden van de Slingelandse Plassen, zodat er tijd genoeg is om een goed en gedragen plan te komen. Daarbij willen we de provincie vragen om als bruidsschat het geld voor vijftien jaar onderhoud mee te geven."

De Jong vervolgt: "Alle partijen die plannen hebben schuiven bij het overleg aan, net als het consortium en de Goudriaanse klankbordgroep. Dat kost tijd om iedereen op één lijn te krijgen, maar zorgt wel voor draagvlak. En hoe meer handtekeningen eronder staan, hoe gemakkelijker het is voor de gemeenten om het uiteindelijke plan te accepteren."

Eigenaarschap

Wethouder Fatih Özdere van de gemeente Molenwaard stelt dat de gemeenten naar én de natuurwaarden én de economische waarde van de Slingelandse Plassen willen kijken. "Ook het belang van de omwonenden speelt hierbij uiteraard een rol. Wij willen net als het consortium Slingeland meer tijd om de omgeving goed te kunnen raadplegen. Daarbij trekken we samen met de gemeente Giessenlanden op."

Markt

De diverse scenario's, waaronder het voorstel van het consortium Slingeland en de optie dat het natuurgebied op de markt komt, overwegen de gemeente Molenwaard en de gemeente Giessenlanden momenteel. Wethouder Özdere: "Als het niet anders kan, willen we het eigenaarschap tijdelijk op ons nemen. Maar dat moet dan wel zo kort mogelijk zijn; we willen hier niet de komende vijftien jaar mee rondzeulen."

Geurt Mouthaan