• Waar vroeger een gracht liep, ligt nu een groenstrook.
• Waar vroeger een gracht liep, ligt nu een groenstrook. Foto: Anne Marie Hoekstra

Weerstand tegen vernieuwing Prinsengracht

Angst voor teloorgang historische plek

Van der Grijn plaatste een filmpje op Youtube met beelden van ansichtkaarten waarop de gracht er nog lag. En met beelden van het ringrijden tijdens de paardenmarkt, waarop de gracht is veranderd in een groene strook met gras en bomen. Dankzij die groenstrook is nog te zien waar de gracht ooit lag, vindt Van der Grijn. De beelden in het filmpje gaan vergezeld van weemoedige muziek. "Als de plannen doorgaan, zal de Prinsengracht zijn historische waarde verliezen", klinkt het.

"De gemeente wil de Prinsengracht rigoureus veranderen", zegt Van der Grijn over de aanleiding voor haar filmpje. "Hij moet hoognodig opgeknapt worden en de trottoirs zijn nu te smal. Het plan is best aardig, maar dan voor een nieuwe wijk, niet voor de oude Prinsengracht. We waren juist zo blij met de oude lantaarns, nu willen ze ledverlichting maken. Dat ze de gracht niet opnieuw gaan uitgraven snap ik, maar nu willen ze eventueel een watergootje aanleggen. Dat vind ik nergens op slaan. Verder willen ze perken maken aan één kant van de straat."

Er waren informatieavonden voor bewoners van de Prinsengracht. "Een bureau presenteerde de plannen. Die mensen brengen het zó mooi dat de mensen van het paardenmarktcomité zich lieten inpakken. Terwijl er straks geen rondje gracht meer gereden kan worden; er komt één rijstrook, dus dat wordt behelpen."

Hans van den Heuvel, voorzitter van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven vindt het nog te vroeg om zijn mening te geven. "In de eerste week van april hadden we een bestuursvergadering. De meeste bestuursleden waren nog niet geïnformeerd. We moeten dit goed bestuderen en de gemeente de gelegenheid geven om ons goed te informeren. Op 31 mei spreken we elkaar, ook een medewerker van het bureau dat het ontwerp maakte is erbij. Het was denkbaar geweest dat het college ons had geraadpleegd, dat zou plezierig geweest zijn voor de historische vereniging. Nu gaan we zorgvuldige de procedure lopen. Ik wil goed bekijken of de ringrijderij en de paardenmarkt in de nieuwe situatie voldoende ruimte hebben."

Niet onderheid

Raadslid Wim van Dijk (VKG) bezocht de derde informatieavond van de gemeente. "Ik vond het ontwerp leuk, maar had ook gevoel voor de opmerking van iemand uit het dorp die zei dat sommige huizen aan de Prinsengracht niet onderheid zijn. Voor die panden kan het nadelig zijn als alle verkeer over één rijbaan komt."

Van Dijk werd gebeld door Van der Grijn en bekeek haar filmpje. "Ze vertelde me dat het verbreden van de trottoirs ook mogelijk is door iets van de middenstrook af te halen. Dat spreekt me wel aan. Ik heb nog geen idee van het kostenplaatje dat bij de plannen hoort. Het idee van Anja is wellicht goedkoper, zowel in aanleg als in onderhoud. Verder denk ik dat je bij de nieuwe opzet in de knoei gaat komen met het aantal parkeerplaatsen."

Een woordvoerder van de gemeente vertelt in een reactie op de opmerkingen van Van der Grijn dat er een participatietraject is geweest. "Bij alle drie de bijeenkomsten in Het Spant deden zo'n 75 mensen mee aan de workshops. De eerste avond is gebruikt om informatie op te halen, met een blanco tekening. Tijdens de tweede avond zijn er denkrichtingen gepresenteerd, die met de aanwezigen zijn besproken. Na het delen van de argumenten voor en tegen en van suggesties is gezamenlijk gekozen voor de meest passende variant. Die is uitgewerkt en op de derde avond gepresenteerd. De schets werd met enthousiasme ontvangen. Ook is er een gesprek geweest met het paardenmarktcomité. Opmerkingen van het comité zijn meegenomen in het ontwerp. Het concept op basis van de workshops wordt op 1 juni voorgelegd aan de raad. Vervolgens wordt het technisch ontwerp gepresenteerd aan de bewoners."