Ameide loopt tegen forse nederlaag aan

papendrecht • Op Martijn de Jong lijken de jaren geen vat te krijgen. Tegen Ameide was de Drechtstreek-veteraan veruit de beste man van het veld. "Het ging lekker", stelde de 38-jarige voetballer glimlachend vast. "Maar ik heb ook wel eens een mindere wedstrijd hoor."

Tegen Ameide veranderde bijna alles wat De Jong aanraakte, in goud. Zijn balbehandeling, zijn passes, zijn positiespel en zijn passeeracties; directe tegenstander Jules de Gans werd bijkans gek van de ongrijpbare krullenkop die door Drechtstreejk-trainer Miquel Munoz dit keer als centrumspits werd opgesteld, maar net zo gemakkelijk op het middenveld speelt of zich wegcijfert in de defensie. Eigenlijk is het zonde dat Martijn de Jong zijn kunsten in de derde klasse moet vertonen. Of de ploeg echter dit seizoen nog promotie kan afdwingen, is de vraag. In de strijd om de derde periodetitel heeft Heukelum vooralsnog het heft in handen met de volle buit uit zes duels.

In schril contrast met het het fris, frivool en beweeglijk voetballende Drechtstreek stond het labbekakkerige optreden van Ameide. Sinds de ploeg zich in veiligheid heeft gespeeld in de 3e klasse C is de druk er duidelijk af bij de mannen van trainer Gert-Jan Westerhout. "Ik heb de jongens onlangs nog voorgehouden dat we wél moeten blijven knokken voor goede resultaten", aldus de coach. "Met dit elftal is het heel simpel: als we niet alles geven dan zijn we absoluut niet competitief. Vandaag liepen diverse spelers te lanterfanten. Tja, en dan loop je tegen een ploeg als Drechtstreek zomaar tegen een dikke nederlaag aan. Ik ga deze wedstrijd zeker als referentiepunt gebruiken de komende weken en wil niet dat dit nog een keer zo gaat. Daarnaast mag Drechtstreek als voorbeeld dienen in positieve zin. Zelfs toen die gasten op 4-0 stonden persten ze er alles uit om een hogere score te bereiken. Er hadden zelfs een paar Drechtstreek-spelers kramp in de slotfase. Daar kunnen wij wat van leren."

De thuisclub kwam na zeventien minuten op een 1-0 voorsprong na een openingsfase waarin Ameide zijn opponent nog wél van repliek diende. Het was Martijn de Jong die de Oostpolder-elf na een enorme blunder van Ameide's rechtsback Jelle de Haan - hij passte totaal onnodig breed in een situatie met meerdere aanspeelpunten voor hem- de eerste treffer bezorgde Nauwelijks drie minuten later kwam Drechtstreek op 2-0 toen Erwin van der Heiden op assist van Jorn van Drimmelen raak schoot. Met die tweede goal was het verzet van Ameide definitief gebroken. De thuisclub kwam nog voor rust op 3-0 door een door Ton Groffen benutte strafschop, nadat Ameide's doelman Fabian den Hartog de doorgebroken Dylan Zwiers tegen het gras had gewerkt.. Na de pauze behield Drechtstreek zijn gretigheid en bleef Ameide consequent knoeien. Na opnieuw dom balverlies van Jelle de Haan mocht Martijn de Jong met een majestueuze lob de 4-0 aantekenen (57e minuut) waarna Silvan Damwijk in de 69e minuut de eindstand op 5-0 bepaalde. Ameide mocht nog van geluk spreken dat Drechtstreek tussendoor steken liet vallen in de afronding, want anders was zelfs een uitslag met dubbele cijfers mogelijk geweest.