• De genomineerden en prijswinnaar van Het Kontakt Edities.
• De genomineerden en prijswinnaar van Het Kontakt Edities. Foto: André Verheul

Fotoprijs én drie nominaties Het Kontakt

alphen a/d rijn • Stephan Tellier, freelance fotograaf voor de edities van Het Kontakt in de Krimpener- en Lopikerwaard, heeft de NNP Prijs voor de Nieuwsbladfotografie 2016 gewonnen.

De prijs werd hem donderdag op de jaarlijkse NNP-dag uitgereikt in Het Archeon. De jury koos voor een foto van de doorkomst van de Tour de France in Haastrecht. Dat leverde een dynamische nieuwsfoto op, waarop heel veel gebeurt. De jury roemde vooral het lijnenspel van beweging en kleur, genomen vanuit een doordacht fotografisch standpunt.
In dezelfde categorie sleepte Het Kontakt Edities twee nominaties in de wacht: voor Nico van Ganzewinkel (editie Vianen, foto van het echtpaar Oosterbeek) en voor Rick den Besten (editie Alblasserwaard, foto van de riddershow tijdens de Termeise Paardenmarkt).

Nico illustreerde in de zomer van 2015 het artikel over het echtpaar Oosterbeek. "Het lijkt een gewone, illustratieve foto, maar er gaat meer achter schuil", aldus het juryrapport. "Bep is dementerend. Joop verzorgt haar 24 uur per dag. Veel moeilijke momenten dus, maar ook mooie, zoals de foto laat zien: als Joop zijn accordeon pakt, dan leeft Bep helemaal op. De foto straalt die opmerkelijke emotie uit."

Rick den Besten maakte een sprekende foto maakte tijdens de riddershow, waarmee de 358e paardenmarkt in Ameide werd afgesloten. "Op het juiste moment werd de mimiek vastgelegd, die het spektakel een welhaast levensecht karakter geeft. Of: Hoe iemand zich volledig in zijn rol kan inleven."


De Winkelhof

Voor de commerciële A.M. Bandaprijs werden Birgit van Wijngaarden-Smits en Geurt Mouthaan namens Het Kontakt genomineerd. Zij zijn als respectievelijk media-adviseur en journalist/fotograaf nauw betrokken bij het Winkelhof-project in Bergambacht (waaronder de uitgave van het Winkelhof Magazine) dat door Het Kontakt Media wordt verzorgd. Voor de Winkelhof verzorgen zij naast het magazine ook de uitingen op sociale media, het bijhouden van de website van het Bergambachtse winkelcentrum en een digitale nieuwsbrief.


NNP-prijzen

De NNP is de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia, waarbij zo'n zestig uitgeverijen zijn aangesloten. De Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek, de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie en de A.M. Banda-prijs worden jaarlijks uitgereikt.

Deze zijn bedoeld ter onderstreping van het vaak hoge niveau van de lokale nieuwsmedia in zal zijn facetten en als stimulans om diezelfde lokale nieuwsmedia nog nadrukkelijker op de kaart te zetten.