Meepraten over kansen en zorgen herindeling

alblasserwaard • Met een enquête en gespreksavonden voor inwoners peilen de gemeenteraden van Molenwaard en Giessenlanden de mening van inwoners over een eventuele herindeling van deze twee gemeenten.

Het is een proces dat eind 2014 van start ging. Gorinchem ging zelfstandig verder, Hardinxveld-Giessendam koos voor de Drechtsteden; Giessenlanden zocht toen contact met Molenwaard om te kijken of een fusie met deze gemeente een mogelijkheid was. Na de positieve reactie vanuit Molenwaard werden in 2015 een bureauonderzoek en een financieel onderzoek uitgevoerd. Het woord is nu aan de inwoners. Daarbij is de insteek nadrukkelijk niet 'voor' of 'tegen', maar in beeld brengen wat zij als kansen en bedreigingen zijn bij een fusie van Molenwaard en Giessenlanden. Het motto is 'Het gesprek waard', vertellen de burgemeesters Dirk van der Borg en Werner ten Kate. "Dit is de derde fase in de aanloop naar de uiteindelijke beslissing over al dan niet fuseren. De gemeenteraden besluiten daar in waarschijnlijk oktober over."

De derde fase is in twee delen opgesplitst. Vorige week kwam op de site www.hetgesprekwaard.nl een enquête online. "Wij roepen alle inwoners op om deze in te vullen. Het neemt maar enkele minuten in beslag. Tegenstanders, voorstanders, maar ook degenen die hier geen mening over hebben, alle input is welkom. Het is niet een onderwerp dat onmiddellijk de aandacht trekt; we hopen hiermee het gesprek over een eventuele herindeling op gang te brengen. De raadsleden gebruiken deze informatie om een afgewogen beslissing te kunnen maken."

De resultaten van de online enquête - die na een telefoontje ook schriftelijk opgestuurd kan worden - worden gebundeld en als onderlegger voor de gespreksavonden in juni en juli gebruikt. "Deze bijeenkomsten zijn sterk op de afzonderlijke kernen gericht. De avonden hebben steeds een algemeen deel, maar spitsen zich vervolgens toe op de kern. Zo kunnen inwoners over hun eigen dorp of stad vertellen wat ze als kansen en zorgen zien. De eerste is op 13 juni, de laatste op 4 juli. Er komt daarnaast een aparte gespreksavond voor ondernemers." Meer informatie over de enquête en waar en wanneer de gespreksavonden plaatsvinden:

q www.hetgesprekwaard.nl

Geurt Mouthaan