• De provinciale bestuurders krijgen uitleg van Louis de Groot van de Heihoeve.
• De provinciale bestuurders krijgen uitleg van Louis de Groot van de Heihoeve. Foto: Dick Aanen

'Regio A/V is toe aan een revival'

regio • De innige band tussen de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden mag niet verloren gaan, vindt burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard.

Hij onderstreepte dat afgelopen vrijdag nog eens tijdens een werkbezoek van Zuid-Hollandse leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten aan het gebied. "De regio is toe aan een revival." De eenheid en toekomstige samenhang van het gebied staat behoorlijk onder druk door de mogelijke overgang van de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden naar de provincie Utrecht, maar ook doordat de gemeente Hardinxveld-Giessendam zich nadrukkelijk oriënteert op de Drechtsteden.

Bij de herpositionering moet het volgens Van der Borg vooral gaan om de inhoud en niet om allerlei toekomstige structuren. De regio wil 'grenzeloos samenwerken', en zoekt daarbij verbinding met gebieden buiten de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Er zijn inmiddels vier thema's benoemd waar die grenzeloze samenwerking vorm zal krijgen: de noord-zuidverbinding (A27), de maritieme oost-westverbinding, het vitale platteland en het sociale domein.

De plannen zijn afgelopen week door Van der Borg en zijn Leerdamse collega Rinus Houtman gepresenteerd aan gedeputeerden Rogier van der Sande van Zuid-Holland en Mariëtte Pennarts van Utrecht. "Beide provinciebesturen waarderen onze geestdrift", aldus Van der Borg. "Zonder geestdrift gaat het niet lukken. Er is ook durf en leiderschap nodig. Als het er niet van komt, dan zullen we onze regio niet dienen."

Het werkbezoek van de statenleden stond vrijdag vooral in het teken van de bedrijvigheid in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Tijdens een boottocht over de Merwede was er een presentatie over miljarenbedrijf Damen Shipyard in Gorinchem. Ook werd een bezoek gebracht aan boerenbedrijf De Heihoeve in Giessenburg.

Leerdammer

's Middags kregen de provinciale politici een rondleiding door de moderne kaasfabriek van Bel Leerdammer in Schoonrewoerd. Het bedrijf kreeg een week eerder het predicaat 'koninklijk' uitgereikt door de commissaris van de Koning, Jaap Smit. Bel Leerdammer vierde vorig jaar het 100-jarig jubileum. Tijdens de lunch werden de statenleden uitvoerig bijgepraat over onder andere de gebiedscommissie en de agrarische natuurvereniging Den Haneker. Ook aan de orde kwam gevaarlijke verkeerssituatie op de N216-kruising ter hoogte van Goudriaan en de dagelijkse 'sluipverkeer'-files bij het 'Hoge Kruispunt' van Ottoland, waar de provinciale wegen N216 en N214 elkaar kruisen.


Dick Aanen