•  Voorbereidingen voor de verlichtingsweek: Kees-Jan Kok schildert de engelen voor de Jakobsladder.
• Voorbereidingen voor de verlichtingsweek: Kees-Jan Kok schildert de engelen voor de Jakobsladder. Foto: Marijke Verhoef

Oranjevereniging Juliana viert 80-jarig jubileum

Duizenden lampjes verlichten dorpen

molenaarsgraaf • Oranjevereniging Juliana uit Molenaarsgraaf en Brandwijk bestaat dit jaar tachtig jaar. Dat wordt gevierd met een week vol feest.

Vanwege het jubileumjaar is het programma extra uitgebreid. Zo is er dit jaar voor het eerst dauwtrappen in de polder, om 6:30 uur op Koningsdag. Tevens zijn er diverse feesten en andere activiteiten voor inwoners van de twee dorpen.Hierbij zijn diverse organisaties betrokken, zoals de klankbordgroep, CBS De Bron, de evangelisatiecommissie en Molenwaard Actief. Oranjevereniging Juliana is verheugd dat er veel inwoners uitkijken naar de feestweek. Voorzitter Cara-Lyndis de Ruiter-Murphy: "De saamhorigheid in de dorpen vergroot enorm door deze activiteiten. Buren verzinnen een leuk thema voor de verlichting en voeren dat samen uit. Er zijn ook mensen die voor de feestweek een hele week vrij hebben genomen, zodat ze aan alle activiteiten deel kunnen nemen."

De feestweek start op donderdag 21 april. Naast alle activiteiten in en om de feesttent zijn Molenaarsgraaf en Brandwijk vanaf die avond een week lang feestelijk verlicht. In heel wat straten is er al weken geklust om de meest bijzondere verlichtingen te maken. De oranjevereniging heeft het thema vrij gelaten, dus bezoekers van de verlichtingsweek mogen rekenen op zeer uiteenlopende installaties en veel creativiteit.

Jakobsladder

De kerken doen ook mee. In de Gereformeerde Kerk zingt Barbara Streisand Avinu Malkeinu (Onze Vader, Onze Koning). Dit indrukwekkende gebed wordt begeleid met lichtbeelden. In de Hervormde Kerk van Molenaarsgraaf is een Jakobsladder te zien. Een ideetje van ouderlingen Kees-Jan Kok en Bas Baan. "We willen als kerkgemeenschap in het hart van de samenleving zichtbaar zijn. Daar hoort bij dat je present bent in het dorpsleven. Als er dan een feest gevierd wordt met licht, dan heeft de kerk daar een boodschap over. Gods woord is een licht op ons pad. Met de installatie laten we zien dat de kerk als een licht op een kandelaar wil zijn, een huis Gods, een open hemel."

De mannen zijn al enige tijd bezig om de Jakobsladder te maken. Hun installatie is eigenlijk één grote optische illusie. Met behulp van technisch lego, spiegels en een tl-balk met blacklight is er straks in de kerk een indrukwekkende Jakobsladder te zien met engelen die heen en weer gaan tussen hemel en aarde.

Het resultaat is tijdens de verlichtingsweek van 22 tot en met 29 april iedere avond in de kerk te bewonderen, van 20:30 tot 23:30 uur. Voor alle bezoekers ligt er informatie over de achtergronden van de Jakobsladder klaar, en er zijn leden van de kerkelijke gemeente aanwezig.

Kijk voor het programma van de feestweek op de Koningsdagpagina verderop in deze krant.