• Erik Kraaij start de proef met vacuümconsolidatie in Bleksengraaf.
• Erik Kraaij start de proef met vacuümconsolidatie in Bleksengraaf. Foto: Marijke Verhoef

Gemeente Molenwaard stelt grond graag ter beschikking

Innovatieve proef in Bleskensgraaf

bleskensgraaf • Vanaf april wordt in Bleskensgraaf een techniek getest die dijkversterking beter, sneller en goedkoper kan maken. De techniek, genaamd vacuümconsolidatie, trekt grond vacuüm door water uit de grond te pompen. De ondergrond wordt zo sterker.

Maandag gaven wethouder Kees Boender (gemeente Molenwaard), directeur Erik Kraaij (Hoogwaterbeschermingsprogramma) en heemraad Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) het startsein door de pomp op het proefterrein langs de Melkweg in Bleskensgraaf aan te zetten.

Waterschap

De proef vindt plaats in het kader van de Projectoverstijgende Verkenning (POV) Macrostabiliteit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en wordt uitgevoerd op initiatief van Waterschap Rivierenland. Zij trekken bij deze proef tevens de spreekwoordelijke kar.

Stabiliteit verbeteren

Vacuümconsolidatie is een techniek om de stabiliteit van de dijk te verbeteren. Het betekent dat je water uit de grond wegpompt; vergelijkbaar met het vacuüm trekken van een pak koffie. Zo wordt de ondergrond sterker en hoef je kleinere stabiliteitsbermen aan te brengen. De techniek is bijvoorbeeld interessant voor dijken in natuurgebieden of bij huizen langs de dijk. De proef gaat negen tot twaalf weken duren, daarna wordt beoordeeld of de proef is geslaagd en daadwerkelijk kan worden ingezet als één van de innovaties om dijkversterking beter, sneller en goedkoper te maken.

Juiste grond

Wethouder Kees Boender is verheugd dat de proef plaatsvindt in Molenwaard. "In ons gebied gaat het om waterveiligheid pur sang. Het is hier van levensgroot belang dat we droge voeten houden. Wij vinden het dus belangrijk dat deze innovatieve ontwikkeling tot uitvoer wordt gebracht en dat de proef slaagt. Wij stellen dan ook graag de grond ter beschikking."

POVM koos voor Bleskensgraaf omdat de grond er de juiste samenstelling heeft én er terrein beschikbaar was.

Oude oplossing

Vacuümconsolidatie is een oplossing die al heel oud is, vertelt Frans van den Berg van POVM. Onder andere in de dijk bij Streefkerk is het al eens toegepast om horizontale vervorming te beperken. "Er is alleen nooit gekeken naar het effect op de ondergrond. Dat doen we nu met deze proef. We kijken of de grond sterker wordt door het vacuüm trekken, en naar wat er gebeurt als de pomp weer uit gaat."

Uitdaging

De proef is een initiatief van de Projectoverstijgende Verkenning Macrostabiliteit (POVM). Hierin denken experts uit het hele land, afkomstig uit marktpartijen, kennisinstituten en overheden met elkaar na over het versterken van de dijken. In vier clusters worden zij uitgedaagd met innovatieve oplossingen te komen voor het faalmechanisme macrostabiliteit. Om de oplossingen zo toepasbaar mogelijk te laten zijn, worden de methodes direct beproefd en waar mogelijk ingezet als pilot in projecten. POVM is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen.

Marijke Verhoef