• Conny van Zijl is content met de aanstaande verhuizing van de Wereldwinkel.
• Conny van Zijl is content met de aanstaande verhuizing van de Wereldwinkel. Foto: Leendert Kamsteeg

Wereldwinkel Bleskensgraaf verhuist

bleskensgraaf • De Wereldwinkel in Bleskensgraaf krijgt per 6 juni een nieuw onderkomen. In winkelcentrum Molenwaard stapt het over op een 'nieuwe stijl'. Op 24 juni staat de officiële opening gepland.

Voorzitter Conny van Zijl is content met de aanstaande verhuizing. "We zijn nu acht jaar gevestigd op deze locatie in Bleskensgraaf, maar we merken dat de bezoekersaantallen langzaamaan teruglopen. Er komen zo'n vijftig tot zeventig bezoekers per week, waaronder een hoop vaste klanten. Daar moeten we het nu vooral van hebben. Niet vreemd, want we zitten natuurlijk niet gevestigd in een winkelstraat. In het winkelcentrum Molenwaard zien we potentie, waar we met een nieuwe stijl meer tegemoet willen komen aan bezoekers."

Nieuwe stijl

In die nieuwe stijl wordt er onder meer plek gereserveerd voor meer wit en lichtgrijs. "Dit idee speelt al drie jaar en we zijn erg blij dat het er nu daadwerkelijk van gaat komen. We willen met de tijd mee gaan en onze producten sluiten daar ook op aan. Het aantal klanten moet omhoog. Daarom denken we er ook over om een of twee avonden per week open te blijven."

Zelf is ze al tien jaar actief als vrijwilliger bij de Wereldwinkel. "Dit is voor mij de manier om iets te doen aan ontwikkelingshulp. Ik heb het gevoel dat ik een bijdrage lever aan een betere wereld en dat geeft voldoening. Wat ik de mensen in de praktijk vooral wil meegeven is dat ik hoop dat ze nadenken over het product dat ze kopen."

Hard werken

De producten in de schappen zijn afkomstig uit Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Toegevoegd worden maaksels uit Israël. "Denk daarbij aan huidproducten, die tot stand zijn gekomen met materiaal uit de Dode Zee. Het is voor ons mogelijk om dit aan te bieden, omdat we zelf bepalen uit welke producten ons assortiment bestaat. Als we er maar voor zorgen dat circa 75 procent uit gecertificeerde fair trade producten bestaat. We verkopen hier nu vrij veel food, maar daar maken we geen winst op. Dat is ook niet onze doelstelling. Het geld dat we uitgeven, wordt meteen uitbesteed aan de producenten."

Wel zit de Wereldwinkel vast aan kosten als huur, gas en licht en bijvoorbeeld cadeaupapier. "Het is hard werken om quitte te draaien. Het zou leuk zijn als we met alle vrijwilligers een leuk uitje kunnen regelen als we een grotere omzet hebben."