Regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden:

Samenwerking zoeken over grenzen

alblasserwaard • De regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (AV) is toe aan een revival. De gemeenten in die regio gaan naar meer samenwerking zoeken met gemeenten buiten het eigen gebied. Met welke gemeenten van buiten de regio ze willen samenwerken, zal per onderwerp verschillen

Burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard is lid van het dagelijks bestuur van de regio AV.

Er gebeurt van alles

Hij vertelt: "De regio AV is toe aan een revival omdat er momenteel van alles gebeurt. Vianen, Zederik en Leerdam worden één gemeente, Hardinxveld-Giessendam gaat samenwerken met de Drechtsteden en Giessenlanden en Molenwaard onderzoeken de meerwaarde van een mogelijke fusie. Over dat laatste nemen we in het najaar een besluit, na gespreksrondes met inwoners en ondernemers."

"Ook Gorinchem bezint zich", vervolgt Van der Borg. "Gorcum is aan de slag gegaan met een visie op de stad. Wat betekent de stad voor het ommeland en wat betekent het ommeland voor de stad? Dit alles vraagt om een herpositionering."

Fluïde

Voor de manier waarop de AV in de toekomst krachten wil bundelen, is goed gekeken naar tien Utrechtse gemeenten, de U10. Van der Borg noemt de verbanden 'fluïde samenwerkingsvormen'. "Er is bij de U10 geen algemeen en geen dagelijks bestuur. Ook geven de U10 andere gemeenten de gelegenheid om aan te sluiten."

Overtuiging

Van der Borg is ervan overtuigd dat de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden elkaar nodig hebben. "Er zijn veel thema's die de grenzen overschrijden en die in beide regio's hetzelfde zijn." Maar de Vijfheerenlanden sluiten mogelijk aan bij Utrecht. "Daarover is veel gebekvecht, maar dat helpt de regio niet verder. We zoeken daarom naar meer flexibele vormen van samenwerken."

Vier thema's

De regio AV benoemde vier thema's die zij gezamenlijk wil oppakken: economie en de A27; platteland, natuur en landschap, krimp en de toekomst van agrariërs; het sociaal domein, zorg en participatie; de oost-westverbinding van Gorinchem, Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam tot aan de Drechtsteden met de maritieme sector.

Ondernemers schuiven aan

Bij de bespreking van thema's kunnen ook ondernemers aanschuiven. De files op de A27 zouden een onderwerp kunnen zijn waarbij de partijen nagaan hoe ze die gezamenlijk kunnen aanpakken.

Regiosecretaris Kees de Haas: "We zoeken ook nieuwe coalities. We zouden bijvoorbeeld met Nieuwegein kunnen gaan praten. Het kan zijn dat een gemeente een onderwerp minder interessant vindt en niet meepraat. We zitten niet langer in een strak jasje." Van der Borg: "We hebben gezegd: "Laten we even net doen alsof de regio AV niet bestaat en grenzeloos samenwerken."

Op woensdag 20 april komen de raden in Leerdam bijeen voor een bijeenkomst waarvoor ook Vianen en Lingewaal worden uitgenodigd. Daarna volgende zogenaamde 'leertuinen': rondetafelgesprekken over de vier thema's. In oktober presenteert de AV wat er tijdens die gesprekken werd ontdekt.

De bijeenkomst in april is niet het eerste grootschalige overleg. In januari was de toekomstige samenwerking in de wijde regio onderwerp van een conferentie in De Til in Giessenburg. Daarbij waren naast raadsleden, burgemeesters en wethouders ook inwoners, maatschappelijke instanties en provinciale bestuurders aanwezig.

Anne Marie Hoekstra