• Orri hoorde veel van haar klanten. 'Je moet veel luisteren en niks verder vertellen.'
• Orri hoorde veel van haar klanten. 'Je moet veel luisteren en niks verder vertellen.' Foto: Anne Marie Hoekstra

Achtentachtigjarige Orri sluit deuren 't Hoekje

nieuwpoort • Arigje Verspui was 21 jaar toen ze via haar vriend Cor van der Vlist betrokken raakte bij de winkel van Cornelis van der Vlist en zijn vrouw in Nieuwpoort. Ze is nu 88 en vindt dat het mooi is geweest. Op zaterdag 30 april sluit haar winkel 't Hoekje.

In het stadje kent iedereen haar als Orri van der Vlist. Ze herinnert zich het begin van haar werkzame leven in Nieuwpoort nog goed. "Het moet in februari 1953 geweest zijn, er lag ijs in de Lek. Mijn aanstaande schoonvader ging met textiel de weg op en viel dood neer. De eerste zaterdag daarna zat mijn aanstaande schoonmoeder te huilen. 'Ik kan het niet alleen', zei ze. Ze bleef met acht kinderen zitten."

Het besluit was snel genomen. Op haar wekelijkse vrije dag fietste Orri uit Hoornaar naar Nieuwpoort om voor haar aanstaande schoonmoeder de boekhouding te gaan doen. "Ik vond het prachtig om te helpen." Druk was het wel; ze werkte ook nog in Gorinchem en moest thuis helpen. "Ik was de oudste van acht kinderen en kon thuis niet gemist worden. In Gorinchem werkte ik in een zaaltje: koken, bakken en helpen met bedienen op feestjes."

Al snel deed Orri meer dan de boekhouding. "Ik voelde me thuis in Nieuwpoort en vond alles leuk: het contact met klanten, artikelen prijzen, opruimen. We verkochten kinderkleertjes en huishoudtextiel. Alles was nog op de bon. Er kwamen niet zoveel klanten op een dag, het was een armoedige tijd."

Haar vriend Cor werkte al in de winkel van zijn ouders. "Hij ging samen met zijn vader op de fiets langs klanten. Ook bij ons thuis kwam Cor met manufacturen aan de deur." Zo hadden ze elkaar leren kennen. Cor vond Orri een leuke meid en vroeg haar mee naar de film in Gorinchem. Lachend vertelt Orri: "Dat mocht eigenlijk niet van mijn ouders, ze waren een beetje bezorgd." Ze gingen toch.

Na hun trouwen gingen Cor en Orri bij Cors moeder op Hoogstraat 43 wonen. Cor nam de winkel over, oudste zoon Ernst emigreerde naar Australië en broer Wim ging ook mee de boer op. "Later verhuisden we naar Hoogstraat 61, naar een eigen pandje. Daar hadden we een wat groter winkeltje. Erachter stond zilverfabriek Van Baardwijk, dat pand heeft Cor er later bijgekocht. Nog weer later, in mei 1965, hebben we op de hoek Binnenhaven 1, Hoogstraat 53 de winkel van Dit Voormolen-de Waard overgenomen. Op Hoogstraat 61 hebben we omstreeks 1970 fors verbouwd. We maakten er een forse meubelshowroom van, de grootste in de wijde omtrek was het. We kregen filialen in Meerkerk en Eindhoven."

Gezinsleven

Orri combineerde het moederschap met de winkel. Het gezinsleven werd bepaald door het bedrijf. "Je zat altijd vast. Andere mensen zag ik op zaterdag fietsen met hun kinderen. Maar ik heb het nooit erg gevonden. Voor het naar school brengen van de kinderen hadden we een dienstmeisje. Hilly Slob heet ze, ik heb nog altijd contact met haar." De winkels was altijd open. "Klanten kwamen gewoon achterom, ook onder etenstijd. Dat geeft niks, je went overal aan. En je had het hard nodig, het was een arme tijd. En ik ben makkelijk van mezelf. Zoon André vond het niet altijd leuk. 'Weer een klant', zei hij dan. Nu heeft hij samen met mijn zoon Cees vijf winkels in meubelen en woningtextiel; in Nieuwpoort, Alblasserdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven."

Toen Orri 65 werd, bouwde de familie Van der Vlist de winkel op de hoek van de Binnenhaven om tot woning en winkel. Ze helpt haar klanten nog altijd met veel plezier. "Ik vind het jammer om te stoppen, maar je wordt ouder, dat moet je onder ogen zien. Ik ga wandelen, fietsen, lezen en puzzelen. En ik neem een hondje, dat heb ik vroeger ook gehad."

Op 15 april start de uitverkoop in 't Hoekje.