MTB'ers domineren

lexmond • Ronald van der Laar en Lennart van Houwelingen maakten het in de eerste prominentenwedstrijd van de A-categorie, die zaterdag in Lexmond werd verreden, meteen maar duidelijk. De beide Hardinxvelders, ervaren jongens in het mountainbiken, kunnen op het asfalt ook heel goed uit de voeten.

De manier waarop zij de wedstrijd naar hun hand konden zetten, was veelzeggend. Met Arno Hartog als derde aankomende werd er nog wat duidelijk. Namelijk dat de mannen van de Adlas-ploeg deze zomercompetitie heel dominant aanwezig zullen zijn. Al vroeg in de koers gingen Van der Laar en Van Houwelingen op avontuur. Ze draaiden eendrachtig samenwerkend een tempo dat voor de rest gewoon demotiverend geweest moet zijn. Al snel was duidelijk dat ze niet meer te achterhalen zouden zijn. Temeer omdat hun ploeggenoten in het achtervolgende peloton elke aanval in de kiem smoorden. Telkens was het wel een Adlasman die bij een demarrage mee sprong om meteen het tempo weer te drukken. Kortom, voor mannen als Goof Tukker, Peter Mesker en al die anderen om moedeloos van te worden.

"We waren een beetje verbaasd dat het peloton ons zo makkelijk liet gaan", vertelde Van Houwelingen na afloop. "Natuurlijk werkten we goed samen en toen ik in die laatste ronde als eerste door de laatste bocht kwam, wist ik dat de overwinning een feit was", reageerde Ronald van Laar duidelijk blij met zijn zege. De 29-jarige office-manager bij een dieselbedrijf wil zich in deze zomercompetitie nog vaker aan het front laten zien, al is het allerminst zeker dat hij alle wedstrijden zal rijden.

Zoals gemeld maakte Arno Hartog het ploegenspel compleet door de sprint van het peloton te winnen en daarmee het podium compleet te maken. "Ja, ze wilden een supersterke ploeg samenstellen. Dus ze kwamen automatisch bij mij terecht", grinnikte de Giessenburger met gevoel voor droge humor.

Bij de B-renners waren echte uitlooppogingen op de vingers van een hand te tellen. Uiteindelijk zou de hele groep het via een sterke eindsprint gaan bepalen. En die sterke eindsprint had Sander Spoolder uit Giessenburg in de benen. Hij versloeg plaatsgenoot Kenny Bongers. Voor allebei de eerste ervaring in het koersen bij prominenten. Een ervaring die, zo lieten ze weten, naar meer smaakt. Derde werd good old Arie Luiten uit Sliedrecht.

Ed van Tuijl