Felle kritiek op daadkracht college Molenwaard

Raad: 'Laat tanden zien aan provincie'

molenwaard • Zowel raadsleden als zes insprekers hadden kritiek op de inzet van het college ter verbetering van verkeerssituaties in de gemeente.

Jan Arie Koorevaar sprak in namens de klankbordgroep Goudriaan. Hij is er boos over dat de provincie eerdere beloften over het punt N216/Smoutjesweg niet nakwam. Koorevaar deed een oproep aan het college: "Probeer de provincie eraan te houden dat er harde toezeggingen liggen. We willen vóór juni de toezegging dat het voor elkaar komt volgend jaar." Andere grieven heeft mevrouw Van Houwelingen van de Voorstraat in Groot-Ammers. "Het is niet normaal wat er aan zwaar verkeer over de dijk komt. In spitstijd staat het dagelijks vast. Ons huis zit vol scheuren door het grote verkeer dat door onze straat komt." Ze riep het college op om zich sterk te maken voor een rondweg. "Ban in ieder geval het zware verkeer uit." Nog twee andere inwoners van Groot-Ammers uitten hun klachten over de Voorstraat. Mevrouw De Mik: "Uw ambtenaren vertelden ons dat onze woning in de weg stond. Een deel van onze tuin is gebruikt voor een reconstructie. We hebben de gang richting rechtbank gemaakt, kosten: 7,5 duizend euro. U heeft het probleem nu al jaren voor u uitgeschoven." Natalie den Hartog: "In het begin werkten de aangebrachte versmallingen perfect, de Voorstraat werd gemeden. Maar van lieverlee nam verkeer weer toe." In een rondweg gelooft ze niet meer. "Begin met bredere fietspaden, een smaller wegdek, zodat het onaantrekkelijker wordt voor automobilisten."

Namens het parkmanagement Gelkenes sprak Gerrit Vlot in. "Hoeveel doden moeten er nog vallen? Op Gelkenes willen we gaan voor een fietstunnel op de kruising Wilgenweg/N216." Cor Lange uitte zijn zorgen over de ontsluitingsweg Langerak-zuid. "Het wordt daar een levensgevaarlijk kruispunt. Er is maar één ontsluiting vanuit Langerak. Als u gaat besluiten dat de Hoogstraat in Nieuwpoort alleen voor bestemmingsverkeer wordt, krijgen we er een enorme partij verkeer bij."

De kritiek waarmee de raadsleden kwamen was niet mals. Eric Spaans (PvdA): "Toen ik de insprekers hoorde over knelpunten die we allang kennen was er één roep: college, ga nu eindelijk eens wat doen. De provincie en het waterschap drukken een groot stempel op de verkeersveiligheid, maar dat ontslaat ons niet van de plicht een plan te maken. Wat wil je met landbouwverkeer dat elk jaar zwaarder wordt? Wat willen we met toerisme? En we hebben een heel magere fiets- en wandelpadenstructuur. Het parkeren bij het winkelcentrum Molenwaard en de sportvelden, daar moeten we ook op letten." Arco Bikker (GBM): "De Alblasserwaard is het sluitstuk van de begroting van de provincie; pas als er geld over is, gaat er een keer wat naar de Alblasserwaard toe. De helft van het zware verkeer over de Voorstraat is geen bestemmingsverkeer. Ga daarmee aan de slag."

Bert Moret (VVD): "De provincie heeft volgens mij nooit gehoord van participatie, gaat zijn eigen weg. We moeten proberen om de provincie in beweging te krijgen." Bram van den Berg (CU): "Ga wat doen, blijft niet langer pappen en nathouden. En kan er bij Goudriaan een fietstunnel of -brug komen? Engel Breedveld (CDA): "Die linksaffer in Goudriaan moet er komen. Het college moet haar tanden laten zien. Dat geldt ook voor de Peilmolenweg bij Oud-Alblas." Wethouder Kees Boender: "Er zijn contacten met de provincie, niet in minst rondom de Wilgenweg in Ammers en het kruispunt bij Goudriaan. Die contacten zullen we intensiveren."

Een uitgebreide versie van dit artikel staat op: www.hetkontakt.nl.