Snelheidscontroles op de juiste
wegen

Het Kontakt laat regelmatig weten dat er in de gemeente Molenwaard op snelheid wordt gecontroleerd door de politie. Dat is voor de veiligheid zegt de politie. Nou, mooi toch, hoor ik u zeggen. En dat is zo. Maar toch zit het me niet helemaal lekker.

Het is vaak op dezelfde wegen. Waarom steeds deze wegen? Ik ken genoeg andere wegen waar te hard wordt gereden en daar hoor ik niks over. Neem de Lekdijk, Opperstok. Of mijn straat. Die is in de bebouwde kom, dus maximum snelheid 30, maar daar houdt nagenoeg niemand zich aan. En iets harder rijden, daar kan ik dan nog wel inkomen. Maar het is vaak veel harder dan dat. De hoogst gemeten snelheid, te lezen op een tijdelijk opgehangen matrixbord, in de straat was dik in de 70! En er wordt zelfs ingehaald.

Ook snap ik de diverse maximumsnelheden niet helemaal. Graafland, een smalle, niet altijd even overzichtelijke weg, daar mag je 60. Maar op polderwegen als de Peppelweg en Melkweg, overzichtelijke wegen, daar is de maximum snelheid ook 60. Waarom geen 80? Of waarom de maximumsnelheid in Graafland niet lager?

De politie komt wellicht met cijfers over ongevallen op de wegen waar ze controleren. Maar dan ben ik benieuwd hoe veel van die ongevallen alleen aan een te hoge snelheid zijn te wijten. En bijvoorbeeld niet aan te veel alcohol of gewoon geen rekening houden met gladheid. En is voorkomen ook niet beter dan genezen, waarom wachten op het eerste ongeluk?

Dus als het dan om de veiligheid gaat, dan zou ik graag zien dat er op veel meer plaatsen wordt gecontroleerd. En dat wegen de maximumsnelheid krijgen die past. Anders moet ik toegeven aan de, bij veel mensen populaire gedachte, dat geld verdienen prioriteit nummer 1 is. En dat wil ik niet.

Hans de Jong
Nieuwpoortseweg 18
Nieuwpoort