• Pieter-Jan Blok en Elly de Kuiper met twee blindengeleidehonden in opleiding.
• Pieter-Jan Blok en Elly de Kuiper met twee blindengeleidehonden in opleiding. Foto: Marijke Verhoef

Gastgezin voor geleidehonden gezocht

nieuwpoort • De nieuwe stichting DCN Geleidehonden zoekt gastgezinnen die pups willen opvoeden en klaarstomen voor hun training tot blindengeleidehond.

Stichting DCN is de jongste school op het gebied van blindengeleidehonden in Nederland. Initiatiefnemers Pieter-Jan Blok en Elly de Kuiper runnen de school vanuit een woning in Nieuwpoort en een dependance in Lelystad. Sinds september 2015 timmeren ze met veel passie aan de weg. "Wij doen dit vanuit ons hart", zegt Elly. Het is voor hen puur geluk als ze een hond bij zijn nieuwe baas brengen. "De blindengeleidehond is een maatje, maar geeft zijn baasje ook vrijheid, onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Dat is waar je het voor doet", zegt Pieter-Jan.

De stichting heeft recent de eerste geleidehond een baan gegeven, is druk met het trainen van herplaatsers en verwacht half mei de eerste pups uit hun fokprogramma. Als deze pups acht weken oud zijn, gaan ze voor veertien maanden naar een gastgezin. Dit gezin voedt de pup op tot een leuke, sociale, welopgevoede huishond die de basiscommando's kent. Uiteraard gaan ze ook op puppycursus.

De stichting vergoedt alle kosten: van voer tot dierenarts en puppytraining. "Wij vragen vooral tijd en inzet van de baasjes", zegt Piet-Jan. Als de hond zestien maanden oud is, gaat hij bij DCN intern in opleiding. In zes maanden tijd leert de hond de basis van het blindengeleidehond zijn. Vervolgens zoekt DCN een passende baas voor de hond. "Die match moet kloppen. Een kind dat naar school gaat, heeft heel ander werk voor de hond dan een senior." De stichting werkt nu nog met herplaatsers: honden die door omstandigheden niet bij hun baasjes konden blijven. Afhankelijk van hun leeftijd gaan ze eerst naar een gastgezin, of direct in training.

Kan iedere hond blindengeleidehond worden? Nee, zegt Piet-Jan resoluut. De werkzaamheden vereisen dat de honden fysiek tiptop in orde zijn, met perfecte heupen, ellebogen en ogen. Daarnaast zijn werklust en karakter belangrijk. De hond moet zijn werk leuk vinden en een sociaal maar ook stoer karakter hebben. "De hond moet de leiding nemen en een commando durven weigeren. Bijvoorbeeld als de baas geen verkeer hoort en het commando voor oversteken geeft, maar de hond ziet een elektrische auto aankomen."

De stichting zoekt naast gastgezinnen ook mensen die een gepensioneerde blindengeleidehond willen adopteren, want de honden gaan na zes jaar werk met pensioen. Ook zoekt de stichting vrijwilligers voor promotie, praktische klussen en mogelijke assistentie bij de training. Tevens heeft de stichting sponsoren en donateurs nodig. De stichting draait namelijk volledig op giften en de bijdrage van zorgverzekeraars.

q www.guidedog.nl