• Volgens de Dorpsraad Bruisend Hoornaar wordt er op meerdere plekken in het dorp te hard gereden.
• Volgens de Dorpsraad Bruisend Hoornaar wordt er op meerdere plekken in het dorp te hard gereden. Foto: Philomeen Breddels

Rapport Dorpsraad Bruisend Hoornaar:

'Er wordt te hard gereden in Hoornaar'

hoornaar • Ook ervaren inwoners parkeeroverlast op meerdere plekken in hun dorp. De enquête werd in januari dit jaar gehouden. Er kwamen in totaal 95 reacties binnen van 74 mensen. Aangegeven werd dat het vaak dorpsgenoten zijn die te hard rijden. Een oplossing voor dit probleem zou volgens de respondenten zijn dat er drempels worden gelegd of snelheidsbeperkende maatregelen – zoals klinkers – worden geplaatst.

Op de Dorpsweg zou volgens het onderzoek ook meermaals sprake zijn van parkeeroverlast. Voor de situaties waar een parkeerverbod geldt, word de oplossing gezien in handhaving. In het andere geval pleiten de respondenten voor het aanleggen van een weg bij project Jongkind, zodat bewoners daar kunnen parkeren.

De uitkomsten van de enquête zijn vergeleken met ongevallen die de afgelopen jaren werden vastgelegd in Hoornaar. De cijfers die verstrekt werden door de gemeente Giessenlanden over de periode 2005-2009, lieten 'slechts' elf ongevallen zien. Er blijkt volgens de Dorpsraad een verschil te zitten tussen de objectieve veiligheid en hoe die veiligheid beleefd wordt door de inwoners van het dorp

Op basis hiervan is de Dorpsraad tot de conclusie gekomen dat het waardevol zou zijn als de gemeente Giessenlanden de opgegeven verkeerssituaties stuk voor stuk bekijkt en waar nodig verbeteringen aanbrengt, zodat ook de subjectieve veiligheid van de inwoners van Hoornaar omhoog kan.

Een vergelijking tussen de door de inwoners opgegeven onveilige verkeerssituaties en de gemeten snelheden in het dorp was niet mogelijk, doordat er geen recente metingen van daadwerkelijk gereden snelheden waren. Er waren alleen snelheidsgegevens, die gebaseerd waren op gegevens van TomTom-gebruikers. Maar die vertegenwoordigen waarschijnlijk slechts een klein percentage in het dorp.

Deze snelheidsgegevens zijn door de gemeente Giessenlanden echter wel gebruikt in hun Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan 2015. Van deze gegevens is niet onderzocht wat de dekkingswaarde is in dorpen. Daarom zijn deze gegevens geen geschikte maat voor de verkeersveiligheid, vindt de Dorpsraad.

Nader onderzoek naar deze gegevens maakte verder duidelijk, dat het bedrijf VIA, dat deze gegevens leverde, ontevreden was over deze snelheidsgegevens en inmiddels is overgestapt op een andere leverancier voor hun gegevens. Ze gaven aan dat ze hiermee een beter beeld van de verkeersveiligheid kunnen geven. De gemeente Giessenlanden zou volgens VIA sinds januari 2016 toegang hebben tot deze nieuwe gegevens.

Namens de Dorpsraad overhandigde Philomeen Breddels donderdagavond het onderzoeksrapport naar verkeersveiligheid in Hoornaar aan de gemeenteraad van Giessenlanden.

Wethouder Teus van Houwelingen reageerde enthousiast op het rapport.