• Een (voorlopig) vooraanzicht van het MFC Hoogblokland.
• Een (voorlopig) vooraanzicht van het MFC Hoogblokland.

Hoogblokland krijgt MFC

giessenlanden • Naast 8 miljoen voor de activiteitenzone in Giessenburg trok de gemeenteraad van Giessenlanden donderdagavond ruim 6 miljoen euro uit voor de bouw van een nieuw multifunctioneel centrum (MFC) in Hoogblokland.

In het MFC zullen onder meer de beide Hoogbloklandse basisscholen, kinderopvang, peuterspeelzaal en een dorpshuis (culturele en maatschappelijke activiteiten) worden gehuisvest.

Alleen de fractie van de PvdA stemde tegen. "Niet omdat we Hoogblokland het MFC niet gunnen, wel omdat we bouwen voor leegstand. Ik begrijp de andere partijen ook niet, want dit is onverantwoord en onrealistisch met onze financiën omgaan", verklaarde Ruud van Rijn.

Van Rijn noemde de tijd rijp voor één school in Hoogblokland. Los daarvan is de PvdA van mening dat de beide scholen, met negen lokalen, 'een veel te ruime jas' krijgen. "Neem het voorstel terug, kijk naar wat écht nodig is en kom met een realistisch plan."

Verantwoordelijk wethouder Harmen Akkerman zag dat anders. "De scholen willen graag intensief samenwerken, maar wel als twee scholen." Met minder ruimte kan het MFC niet toe, meent Akkerman. "Dan komen we in de knel. In de ruimte zit ook precies de kern van het multifunctionele centrum. Dat overstijgt de scholen."

Hij werd het niet eens met Van Rijn. "Ik ga er niet veel woorden meer aan vuil maken", besloot de PvdA'er. "U bouwt voor 200 leerlingen en niet voor de huidige 135. En dan heb ik het nog niet eens over de dalende trend en de krimp. Daar lijkt het college de ogen voor te sluiten. Een gemiste kans."