Giessenburg krijgt eindelijk een sporthal

Acht miljoen voor activiteitenzone

giessenlanden • De activiteitenzone voorziet onder meer in een sporthal, een vernieuwde voetbalaccommodatie voor Peursum, een verenigingsgebouw bij het zwembad, een MTB-route en waterpartijen en andere recreatieve voorzieningen in het park. De sporthal moet begin 2019 gereed zijn.

De Giessenburgse Dorpsraad is positief over de activiteitenzone. "Het voelt als het einde van een lange periode, maar eigenlijk is het pas de aftrap", zei Teus Visser donderdagavond in de gemeenteraad. "Het begint nu pas. Giessenburg is in elk geval enthousiast."

De gemeenteraad was dat ook. "Het is een forse investering, maar daar schrikken we niet van", verklaarde Cees de Jong (CDA). Wel vroeg hij naar de situatie rond muziekvereniging Da Capo. "Hoort die ook niet in deze zone thuis?"

Aart Schalk zette fors in op een sporthal bestaande uit vier in plaats van drie segmenten. "Zeker nu er op de basisscholen meer uren komen voor bewegingsonderwijs." Betty Piso (PvdA) gaf het college enkele suggestie mee, waaronder 'constructief meedenken' over een kunstgrasveld voor Peursum. SGP'er Jan Lock trok een strak financieel kader. "Daarom word ik niet warm van een pleidooi voor groter en dus duurder."

Uitstel

Fractie Renes vond het plan 'zodanig mooi dat het bijna onmogelijk is om ertegen te zijn'. Toch waren er voor Esther Renes nog teveel onduidelijkheden. Ze pleitte voor een maand uitstel. "Het voorstel is nog niet besluitrijp."

Acht miljoen en geen cent meer is ook het kader voor het college. "Het wordt nog een hele uitdaging om daar binnen te blijven." Vandaar ook de keuze voor een driesegmentensporthal. "Dat is groot genoeg voor Giessenburg", betoogde wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink. Ze lichtte toe dat met Da Capo wel degelijk gesprekken zijn gevoerd. "Maar zij hebben zelf aangegeven hierin niet te willen participeren." Voor de huisvesting van Da Capo komt de wethouder binnenkort met een separaat voorstel.

Van Leeuwen-Klink vroeg de raad met klem een besluit te nemen. "Er moet duidelijkheid komen, Giessenburg is er aan toe."

Esther Renes verbaasde zich over de opstelling van haar collega-raadsleden. "Het kritisch vermogen op dit voorstel is relatief laag. Dat vind ik ronduit teleurstellend." Ze stemde als enige tegen. "Niet omdat ik tegen de voorziening ben, maar omdat het proces onvoldoende is uitgewerkt."

Een motie (locatie voetbalkooi) en een amendement (herontwikkeling locatie sportzaal Neerpolder) van Renes kregen geen steun. De PvdA-raadsleden onthielden zich van stemming, omdat zij Fractie Renes niet erkennen. Het leidde zichtbaar tot irritatie bij Esther Renes.

Rick den Besten