• Jan Boele en Marieke Kok zetten zich namens het Gebiedsplatform AV in voor een vitale regio.
• Jan Boele en Marieke Kok zetten zich namens het Gebiedsplatform AV in voor een vitale regio. Foto: Leendert Kamsteeg

Themabijeenkomst stad-landrelatie

bleskensgraaf • Gebiedsplatform Alblasserwaard Vijfheerenlanden (AV) houdt op 13 april een themabijeenkomst in De Spil in Bleskensgraaf over de huidige en toekomstige stad-landrelatie van de regio. Het platform wil daarbij partijen met elkaar in contact brengen en in beeld brengen welke kansen er liggen voor het gebied om een bijdrage te leveren voor een vitale regio.

Platform Alblasserwaard Vijfheerenlanden is sinds 2009 het vertegenwoordigende orgaan van ruim twintig maatschappelijke organisaties in de regio. Onder meer Den Hâneker, de Regionale Gemalenstichting, Boerderij & Erf en Historisch Overleg AV maken deel uit van het platform. Met de gebundelde deskundigheid worden projectadviezen gegeven aan de gemeente, waterschappen, provincie of ondernemers. De inzet hierbij: zorg creëren voor een vitale regio.

Toeristen trekken

Volgens vice-voorzitter Jan Boele is dat van groot belang. "Rotterdam werkt al enkele jaren aan de verbinding met het omliggende platteland. Aanvankelijk vanuit ruimtelijke ordening, maar de laatste jaren nadrukkelijker vanuit economisch perspectief. Daar moeten we op inspelen. Stad en platteland hebben elkaar veel te bieden. Toeristen die in Rotterdam komen hebben hun eerste lijn naar de molens van Kinderdijk, maar we moeten ze ook elders in de Alblasserwaard krijgen."

Om toeristen op historische, culturele plaatsen in het gebied AV te krijgen moeten bezoekers worden aangetrokken tot de 'groene long'. Coördinator Marieke Kok ziet dat door de jaren heen de stad-landrelatie een onderwerp is geworden waar meer focus op is komen te liggen. "Hoe kunnen we onze regionale afzetmarkt verbeteren? En hoe zetten we ons gebied nadrukkelijker in de schijnwerpers voor de grote steden? Vragen waar we tijdens de bijeenkomst ook op ingaan. Er liggen kansen voor de regio en de stad. Het is aan ons om het met beide handen aan te pakken."

Behoud authenticiteit

Het behouden van de huidige staat van dienst van de AV staat daarbij voorop. Boele: "De mensen die ons gebied bezoeken rekenen erop dat ze ook iets authentieks te zien krijgen. Dat was vroeger zo, en dat moet ook zo blijven. Het is ons doel om situaties bespreekbaar te maken. Zie het als een begin van een bewustwordingsproces. Een opening creëren in het denken en verbindingen leggen tussen partijen. We hebben door alle organisaties die bij ons zijn aangesloten goed zicht op wat er gebeurt in de regio. De uitstraling van het gebied behouden is een must voor een vitale regio. De kernwaarden bewaren zorgt uiteindelijk ook voor herkenbaarheid." De themabijeenkomst start om 19.30 uur en duurt tot circa 22.00 uur. Iedereen is welkom.

q www.gebiedsplatform.nl