• Een archieffoto van de Prins, die Zwammerdam bezoekt.
• Een archieffoto van de Prins, die Zwammerdam bezoekt.

Feestelijke opening Waterliniejaar

Prinsentocht langs vestingsteden

regio • Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem III bezoekt hoogstpersoonlijk de vestingsteden en laat zich daarbij vergezellen door vestingbouwer Menno van Coehoorn. Tijdens zijn tocht wordt de Prins ontvangen door burgemeesters en wethouders, zeemanskoren en harmoniegezelschappen.

De Hofkapel van de Prins speelt liederen uit de tijd van de Waterlinie, zoals de Prinsenmars en Valerius Gedenck Clank. Het gezelschap eet onderweg eenvoudige spijzen uit de Gouden Eeuw, zoals roggebrood, haring en spek en drinkt daarbij koffie, bier en Bols likeur.

Een hofdame deelt Oud-Hollandse snoepjes uit. In het gezelschap bevinden zich verder een koetsier en palfrenier. De reis wordt gemaakt met een gerieflijke Landauerkoets, getrokken door twee zwarte paarden, die onderweg worden gewisseld.

Waterliniepad

Om 09.00 uur vertrekt de Prins vanaf de Markt in Gorinchem, vanwaar hij via Hoornaar en Noordeloos naar Nieuwpoort afreist. Na het wisselen van de paarden in Schoonhoven vertrekt de Prins naar Oudewater en vervolgens naar Woerden ,waar de paarden opnieuw worden gewisseld. Aan het eind van de middag bezoekt de Prins Naarden, Weesp en Muiden, waar hij om 18.00 uur in het Muiderslot wordt ontvangen.

Tijdens zijn tocht zullen de Prins en Van Coehoorn bij de bestuurders van de vestingsteden aandringen op meer onderlinge samenwerking. Ook zullen zij het oude Hollandse Waterliniepad en het toeristisch bezoek aan de vestingsteden promoten; alle bestuurders krijgen een exemplaar van het recreatieve reisboek In het Spoor van de Prins.

Om 09.00 uur rijdt de koets voor bij het Gorcums Museum. Daar wordt de Prins ontvangen door wethouder Arjen Rijsdijk van de gemeente Gorinchem. Verder zal Rob Kreszner, algemeen conservator Gorcums Museum de Prins Martelaartjes aanbieden, een speciaal Gorcums koekje.

Hoornaar en Noordeloos

Daarna vertrekt de koets via Hoornaar en Noordeloos naar het Oude Stadhuis van Nieuwpoort waar hij om 11.00 uur wordt ontvangen door burgemeester Dirk van der Borg en wethouder Piet Vat van de gemeente Molenwaard en Petra en Kees Deelen van de Historische Kring Nieuwpoort.

Bij de veerpont van Schoonhoven worden vervolgens de paarden gewisseld.

Daarna wordt de Prins om 11.30 uur bij het Stadhuis van Schoonhoven ontvangen door wethouder Dilia Blok; het Schoonhovens Zeemanskoor Recht Zo Die Gaat zal voor de Prins het Schoonhovens volkslied ten gehore brengen. Om 13.15 uur arriveert de Prins bij het Oude Stadhuis Oudewater, waar hij welkom wordt geheten door het voltallige College van B en W van Oudewater. Vervolgens wordt een bliksembezoek gebracht aan dressuurstal Liza Janmaat; daar wachten hem een muzikaal onthaal en een time-out voor de paarden.

Om 15.00 uur arriveert de Prins op het Kerkplein in Woerden, waar hij wordt ontvangen door burgemeester Victor Molkenboer van Woerden. Daarna gaat de tocht naar Naarden waar de Prins om 16 uur wordt ontvangen door Frits van Dulm van het Vestingmuseum; hij zal daar de vestingwerken inspecteren en een kanonschot lossen. Vervolgens arriveert hij om 17 uur op het Stadhuis van Weesp, waar hij wordt ontvangen door wethouder Astrid Heijstee-Bolt van Weesp; daar vindt ook een muzikaal onthaal door Koninklijke Harmonie de Adelaar plaats. Tegen 6 uur arriveert de Prins op het Muiderslot, waar hij wordt ontvangen door Bert Boer, directeur van het Muiderslot.

Muziek

De Hofkapel van de Prins bespeelt instrumenten, zoals doedel/viool/fluit/trompet en gitaar/fluit en trommel/trompet. Verder wordt tweestemmig klaroen gespeeld.