• Tessa vangt honden op in een huiskamersfeer.
• Tessa vangt honden op in een huiskamersfeer. Foto: Anne Marie Hoekstra

Hondenopvang in huiselijke sfeer

ottoland • Tessa van Nieuwpoort uit Ottoland houdt van gezelligheid en gaat ervan uit dat voor honden hetzelfde geldt. Daarom vangt ze in haar hondencentrum De Toekomst honden op in een huiselijke sfeer.

"Ik werk op een andere manier dan de meeste pensions", vertelt Tessa. "Vaak zitten honden de hele dag in een kennel en zijn er losloopmomenten. Ik vind: een hond is al weg bij zijn baas en uit zijn vertrouwde omgeving, doe hem dan niet ook nog eens in een kennel. In een ruimte naast onze woonkamer heb ik een hondenwoonkamer gemaakt. Daarnaast hebben we een binnenplaats; bij mooi weer gaat de grote schuifdeur open en mogen ze daar spelen. En twee keer per dag ga ik een uur stappen met alle honden."

Hondeneigenaars kunnen bij De Toekomst terecht voor dagopvang, de uitlaatservice, voeding voor hun hond en coaching. Ook runt Tessa een hondenpension. Zelf heeft ze twee herdershonden: Isabeau en Witney Fay. "Isabeau is mijn trots", zegt Tessa terwijl ze vertederd naar de speelse herder kijkt. "Zij hielp me om een nieuwe weg in te slaan toen ik als gevolg van een knieblessure het wielrennen moest opgeven. Ik ben twee keer Nederlands kampioen geweest en deed mee aan wereldbekerwedstrijden. Toen ik moest stoppen, was ik mezelf kwijt."

Isabeau zette Tessa op het spoor van een andere toekomst. "Tijdens mijn wielercarrière deed ik een studie marketing en communicatie. Nu ben ik bezig met de opleiding 'ondernemer asiel pension kennel' in Barneveld. Als ik het diploma 'honden- en kattenbesluit' heb gehaald, ben ik vakbekwaam voor het runnen van een asiel, pension en kennel. De opleiding is heel breed, ik leer over anatomie, gedrag, ehbo, regel- en wetgeving en ziekten."

Waar komt haar enthousiasme voor De Toekomst vandaan? "Ik ben altijd al een dierenvriend geweest. Het geeft me voldoening als ik honden zie genieten. Een baasje zei tegen me: 'Mijn hond is soms blijer als 'ie jou ziet dan wanneer ik thuiskom!' Ze weten dat het hier een en al spelen is." Tessa heeft meer plannen. "Met Witney gaan we fokken. En ik wil honden gaan herplaatsen als baasjes er niet meer voor kunnen zorgen."

Voor meer informatie: www.hondencentrumdetoekomst@outlook.com of 06-33082775.