Christendom leeft als vanouds in Papendrecht

papendrecht • Mark de Heer is sinds zijn 23ste jongerenwerker bij Jeugd Alpha in Papendrecht. De 31-jarige Papendrechter gaat daar samen met anderen tien maal per seizoen in gesprek met jongeren om te praten over het geloof. Bij iedere bijeenkomst staat er een ander thema centraal.

Hij legt uit. "Je kunt Jeugd Alpha zien als een cursustraject waarin het concept bestaat uit tien verschillende informatieavonden. Tijdens deze avonden wordt er met een aantal jongeren gegeten en vervolgens gepraat over het geloof. Wie is God? Waarom moest hij dood? Waarom is de Heilige Geest belangrijk? Door zulk soort levensvragen te behandelen, denken we een goed middel te hebben gevonden om jongeren kennis te laten maken met het christendom."

Leerproces

Als een christelijk opgevoegde jongen kwam De Heer op zestienjarige leeftijd binnen bij Jeugd Alpha. Daar merkte hij dat het geloof naast zijn hoofd, ook in zijn hart terecht kwam. "Als je God actief opzoekt, dan vind je Hem altijd. Geloven dat iemand bestaat is ook iets anders dan hem kennen. Alpha biedt een mooie uitkomst in het leerproces om God te leren kennen."

Individualisering

De trend van ontkerkelijking die zich de laatste jaren in Nederland heeft voortgezet, doet hem pijn. "Dat is erg jammer. Maar het is te linken aan de steeds meer geïndividualiseerde wereld. Jezus is het antwoord op veel dingen. We zien wel dat jongeren het lastig vinden om aansluiting te vinden bij de kerk. Wij zijn er om deze jongeren te helpen. Ze kunnen elkaar hier leren kennen. Dat er jaarlijks 85 jongeren afkomen op de avonden, betekent dat het christendom speelt in de omgeving."

Wat De Heer betreft blijft hij ook de komende jaren aan Jeugd Alpha verbonden. "Het bevalt me erg goed. Het is een dankbare taak en ik vind het mooi om jongeren te helpen in hun zoektocht naar God."