• De expositie toont onder andere oude kostuums van Vrijwillige Brandweer Liesveld. Meer foto's online.
• De expositie toont onder andere oude kostuums van Vrijwillige Brandweer Liesveld. Meer foto's online. Foto: Marijke Verhoef

Sirenes openen expositie in stadhuis

nieuwpoort • Met loeiende sirenes en rookbommen is de expositie over de Vrijwillige Brandweer in Liesveld zaterdagmiddag geopend in Museum Het Stadhuis te Nieuwpoort.

De brandweer rukte met twee brandweerwagens uit om de opening te voorzien van het nodige spektakel. Terwijl de rookbommen voor het stadhuis af gingen, kwamen de wagens met sirenes vanaf de Buitenhaven richting het stadhuis rijden. Jan Noorland, operational manager van post Langerak-Nieuwpoort en Groot-Ammers, wachtte de manschappen op het bordes op.

Voordat hij aan zijn speech kon beginnen, moest hij eerst zelf in actie komen: de rookontwikkeling buiten zorgde ervoor dat de brandmelders in het stadhuis af gingen. Nadat hij deze had uitgeschakeld, sprak hij het toegestroomde publiek op de Dam toe. Hij is verheugd met de expositie. "Ik heb brandweer Liesveld van het begin in 1986 tot het einde in 2010 meegemaakt. Het is geweldig dat er nu een tentoonstelling over is gemaakt."

Herinneringen

De expositie is een initiatief van Historische Kring Nieuwpoort en toont een stukje geschiedenis over brandveiligheid en brandbestrijding in de regio. De corpsen uit de kernen Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk hebben volop medewerking verleend en veel voorwerpen en foto's ter beschikking gesteld. Zo zijn er oude mobilofoons, uniformen en brandblussers te zien en toont een televisie foto's van uitrukken. De aanwezige brandweermannen verzamelen zich al snel rond het scherm en halen herinneringen op.

Helm poetsen

Ook de voorwerpen brengen herinneringen boven. Zo ziet Noorland zijn eerste uniform en de helm die hij vroeger droeg. Een zwart exemplaar met koper op de bovenkant. "Zodra het koper verkleurde, moest je het oppoetsen. Dus eigenlijk na iedere brand." Noorland startte in 1981 als vrijwillige brandweerman in Streefkerk en ging in 2000 beroepsmatig in dienst. Hij heeft de regionalisering en professionalisering van de brandweer van dichtbij meegemaakt en natuurlijk de nodige branden geblust. "Als brandweerman wil je mensen in nood helpen, dienstbaar zijn. Als die pieper gaat dan is er ook altijd een adrenalinestoot, want je weet nooit wat je tegenkomt."

De expositie is nog tot en met 1 juli te bekijken in Museum Het Stadhuis aan de Hoogstraat 53 te Nieuwpoort. Het museum is geopend op donderdag van 10:00 tot 16:00 uur en zaterdags van 13:30 tot 17:00 uur. Op 5 mei, hemelvaartsdag en tweede pinksterdag is het museum geopend van 13:30 tot 17:00 uur.

q www.histkringnieuwpoort.nl

Marijke Verhoef