• De ondernemers van winkelcentrum Ameide.
• De ondernemers van winkelcentrum Ameide. Foto: Marijke Verhoef

Winkelcentrum Ameide viert feest

ameide • Winkelcentrum Ameide bestaat op dinsdag 5 april exact vijf jaar. Daarom houden de ondernemers op vrijdag 8 en zaterdag 9 april leuke acties voor alle klanten.

Wie op deze twee dagen een aankoop doet in het winkelcentrum, maakt kans op een Actio-bon ter waarde van 50 euro, te besteden bij alle winkels in Ameide. Klanten moeten hun kassabon voorzien van naam en contactgegevens in een ton deponeren, waarna er vijf winnaars worden getrokken. Naast deze bonnenactie hebben alle winkels twee scherpe aanbiedingen, die volgende week via een flyer in Het Kontakt bekend worden gemaakt. Op zaterdag 9 april zorgt de blAFKapel van het Ameide's Fanfare Korps voor een gezellig muziekje en alle ondernemers hebben een kraam voor hun winkel staan voor een leuke buitenverkoop.

Het winkelcentrum heeft zichzelf in vijf jaar tijd al meer dan bewezen. Het plein is uitgegroeid tot een leuke ontmoetingsplek en mensen uit de hele regio komen in Ameide hun inkopen doen. Ook toeristen komen er graag, bijvoorbeeld vanaf de camping of per fiets vanaf het pontje. Even een ijsje halen op het plein is een uitje.

Dat was precies wat de ondernemers beoogden. Al twintig jaar geleden werd er na onderzoek geadviseerd om de winkelvoorzieningen te bundelen, zodat de winkels elkaar kunnen versterken en de ondernemers kunnen profiteren van elkaars klanten. "Je moet natuurlijk topkwaliteit verkopen om het hoofd boven water te houden, maar je hebt elkaar ook nodig", zegt Peter Tap van Keurslagerij Muilwijk.

"Mensen komen nu naar mijn winkel, maar lopen ook bij de andere ondernemers langs. Er zitten hier veel goed ingevulde eigen formules, dat versterkt elkaar. Je kunt in dit winkelcentrum met één stop al je inkopen doen, en heel eenvoudig gratis voor de deur parkeren."

Pionier

Peter de Jong van Coop was één van de pioniers. "We waren al zeventien jaar bezig om dit te realiseren en dan ineens draait het en moet je afwachten hoe het gaat. Dat was best spannend." Hij heeft er echter geen seconde spijt van gehad. Hij ging van een kleinschalige winkel naar de grote supermarkt die nu in het winkelcentrum aan de Prinsengracht huist. Rollators en scootmobielen kunnen er gemakkelijk door het gangpad rijden en het assortiment is groter dan voorheen.

Hij zag zijn omzet boven verwachting met veertig tot vijftig procent stijgen. "We hebben door de bouw van het winkelcentrum de koopkracht weten te behouden. Ieder weekend is het topdrukte bij de winkels. Daardoor kunnen we met zijn allen een stukje werkgelegenheid in het dorp houden, wat ook belangrijk is voor de leefbaarheid."