• Bas Ruts presenteerde de vijf speerpunten die het bedrijfsleven de gemeenten meegeeft.
• Bas Ruts presenteerde de vijf speerpunten die het bedrijfsleven de gemeenten meegeeft. Foto: Geurt Mouthaan

'Zorg dat snelheid van werken komende periode niet terugloopt'

Oproep bedrijven aan drie gemeenten

regio • Het doel: de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zo optimaal mogelijk voor het bedrijfsleven maken. Bas Ruts, voorzitter van VBVO, de ondernemersvereniging van Vianen, verwoordde de speerpunten tijdens een bijeenkomst van VNO NCW-West in Lexmond.

Als eerste noemde de financieel directeur van Miele deregulering. "De wereld van het bedrijfsleven verandert razendsnel. Voor ons is het een zorg dat tijdens de voorbereidingen van de herindeling de snelheid van werken bij de gemeenten misschien terugloopt. Wij roepen u op: zorg ervoor dat dat de komende anderhalf jaar niet gebeurt."

Een flexibele opstelling van de gemeentelijke overheid, aandacht voor bedrijventerreinen ("Laten we een voorbeeld worden voor de rest van Nederland") en het bevorderen van de leefbaarheid van de kernen om een goede leefomgeving voor medewerkers te scheppen zijn ook speerpunten. "Dat is van groot belang. Goede werknemers aantrekken is een uitdaging; Amsterdam klinkt sexyer dan Zederik. Voor ons is dat een zorg. Vandaar ons vijfde speerpunt: Vijfheerenlanden meerwaarde meegeven, zodat er in 2018 een enorm goede gemeente staat waar wij als ondernemers van kunnen profiteren."

Kansen

Over de grenzen kijken om samenwerking te zoeken; daar draaide het tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over de 'Economische Thermometer van de Regio' van VNO-NCW West om. De boodschap van de sprekers in dorpshuis Het Bosch in Lexmond is helder: er zijn volop kansen om als bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen gezamenlijk de economie een duw in de rug te geven én maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Dat blijkt met name uit de bijdragen van Hans Rijnten, programmamanager van de Economic Board Utrecht (EBU), en Rinke Zonneveld, directeur van het InnovationQuarter (IQ). Deze twee organisaties zetten zich ieder op eigen wijze in om onder meer startende ondernemingen en innovaties in het bedrijfsleven en investeerders aan elkaar te koppelen.

"Wij kwamen er bij de opzet van de EBU al snel achter dat de economie zich niet laat leiden door grenzen", benadrukt Rijnten. "Een deel van de uitdaging om de economie te stimuleren is het doorbreken van het kleinschalig denken."

Samenwerking staat centraal in de activiteiten van beide organisaties. Zonneveld: "Als Innovation Quartet smeden wij verbanden tussen bedrijven onderling en met kennisinstellingen en de overheid. Het economisch effect wordt door die samenwerking veel groter; de combinatie maakt het voor investeerders interessanter om hier geld in te steken."

Een voorbeeld uit de praktijk van de EBU: het project Nul op de Meter in Nijmegen. De EBU bracht de gemeente, de woningbouwcorporatie, het onderwijs en het bedrijfsleven samen om 4.000 woningen energieneutraal te maken. "Het gaat om circa 45.000 euro per woning, dus om 90 miljoen euro wat in de regionale economie terechtkomt."

EBU en IQ hebben overigens nog een wereld te winnen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Concrete voorbeelden van bedrijven in deze regio waarvoor zij zich inzetten kunnen de twee sprekers in antwoord op een vraag uit de zaal niet noemen.

Contacten

"We hebben hier in nul bedrijven geïnvesteerd", geeft Rinke Zonneveld toe. "Maar wij gebruiken dit soort bijeenkomsten juist ook om contacten te leggen. Ik ben benieuwd welke ondernemers in de zaal in overleg met ons willen gaan Wij staan daar in ieder geval open voor."

Geurt Mouthaan