• Jaarlijks nemen er circa 160 kinderen deel aan de dikkebandenraces in Zederik.
• Jaarlijks nemen er circa 160 kinderen deel aan de dikkebandenraces in Zederik. Foto: Jan de Bruin

Nieuwe opzet dikkebandenrace Zederik

ameide • De dorpen Ameide, Lexmond en Meerkerk organiseren dit jaar samen met Zederik in Beweging een nieuwe variant van de dikkebandenrace. Op zaterdag 17 september zal er in Ameide een Zederikfinale worden gereden tussen de finalisten van de dorpen in Zederik.

Marieke van der Veen (38) is medeorganisator van het evenement. Ze legt uit: "Op dit moment zijn er meerdere dorpen in de regio die al jaren achter elkaar dikkebandenraces organiseren, een jeugdwielrenwedstrijd voor kinderen. Hoewel er in deze drie dorpen gezamenlijk jaarlijks zo'n 160 kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar aan deelnemen, is het ons doel om dat aantal uit te breiden."

Klassement

Vorig jaar kwam daarom het idee op om een klassement te starten, om het wedstrijdgevoel te versterken. "Het klassement zou bestaan uit drie verschillende races, die gehouden moesten worden in Ameide, Lexmond en Meerkerk. De wielrenners die aan het eind van de derde race bovenaan het klassement stonden, zouden in de prijzen vallen. Maar al snel liepen we tegen het probleem aan dat er te veel deelnemers zouden zijn, en ook voor de ouders was dit geen ideale ontwikkeling."

Verfrissende opzet

Het vervolgplan sloeg uiteindelijk beter aan. Van der Veen: "Er is nu gekozen voor een verfrissende opzet, waarbij de nummers één tot en met vijf uit elke categorie zich uiteindelijk plaatsen voor de Zederikfinale. Die wordt gehouden op zaterdag 17 september in Ameide."

Voor die locatie is gekozen, omdat de laatste 'kwalificatierace' ook in Ameide wordt gehouden, op 16 september. "Maar op vrijdag 8 april zal de eerste race al in Lexmond plaatsvinden en op 23 april staat de dikkebandenrace in Meerkerk op het programma. De nummers één tot en met drie krijgen een medaille. Het zou leuk zijn als ook wielrenvereniging Jan van Arckel een prijs voor de winnaar ter beschikking kan stellen."

Iedereen welkom

Ook kinderen van buiten Zederik mogen deelnemen aan de dikke banden races. "Iedereen is welkom, maar het blijft wel een Zederikfinale. Op 17 september zullen er dan ook alleen maar kinderen uit dit gebied deelnemen. Mocht de nummer twee van de race in Meerkerk uit Noordeloos komen, dan schuiven we de nummer zes door naar de top-5-klassering. Maar we hopen ze bovenal een gezellige middag te bezorgen. We hebben in Meerkerk gratis ijs voor de kinderen kunnen regelen en er zullen nog meer kraampjes komen te staan op de koersmarkt. Ook komt BMX'er Dez Maarsen langs om trucs te doen en geeft hij de kinderen een workshop."

Leendert Kamsteeg