Denise Holleman en Gino Boers kijken uit naar de start van de elfde editie van de Alpe d'HuZes
Denise Holleman en Gino Boers kijken uit naar de start van de elfde editie van de Alpe d'HuZes Foto: Leendert Kamsteeg

Vier beklimmingen voor overleden oom

Alpe d'Huez op als eerbetoon

streefkerk • Voor Gino Boers wachten op donderdag 2 juni liefst vier Alpe d'HuZes-beklimmingen. De inwoner van Nieuwpoort fietst in Frankrijk mee als eerbetoon voor zijn overleden oom Johan Holleman (57). Hij overleed in januari van dit jaar aan de gevolgen van leukemie.

"Meteen na het overlijden van mijn oom Johan kwam het idee in me op om meer informatie over het evenement in te winnen. Zes keer de Alpe d'Huez op zag ik wel zitten, maar mijn familie vond dat ik wel erg hoog van de toren blies", zegt Boers. "Het wordt nu vier keer en ik kijk erg uit naar het evenement. We zien het met heel de familie als een eerbetoon voor Johan." In 2008 werd bij Holleman geconstateerd dat hij aan leukemie leed. Van een eerste, zware periode kon hij zich nog terug knokken. "Misschien nog wel het ergst van dat alles vond hij destijds dat hij de Molentocht moest missen dat jaar. Hij vond het altijd geweldig om daaraan deel te nemen", blikt dochter Denise Holleman (22) terug. "We zeggen wel eens dat hij eigenlijk nog zeven jaar cadeau heeft gehad."

Broodjes braadworst

Niet voor niets werd er vervolgens voor de Alpe d'HuZes gekozen. Holleman: "Een heel mooi gebaar dat Gino dit avontuur voor mijn vader aangaat. Hij zou er zelf ook apetrots op zijn. Zelf was hij een sportieve man, ging altijd fietsend naar zijn werk, ook als hij de auto kon pakken. Een sportman, maar ook zeker een sportliefhebber wat dat betreft. Als hij er nog was geweest, had hij zelf misschien wel deelgenomen aan het evenement. Fietsen zag ik zelf niet zitten, maar ik wil ook mijn steentje bijdragen." De Streefkerkse doelt op de verschillende inzamelingsacties die ze startte. "Het geld dat we met de flesseninzamelingsactie binnenhalen, wordt gebruikt om het startgeld van €2.500,- kostendekkend te maken. En zelf ga ik vrijwillige bardiensten draaien in de Franse Alpen om mijn steun te betuigen."

'Ik zet in op zes uur bikkelen in de Franse Alpen.'

Naast het inschrijfgeld moest er ook voor een accommodatie, kledij en sponsorgeld worden gezorgd. Boers: "Met nog een kleine drie maanden te gaan hebben we al meer dan €1.600,- binnen. Een geweldig bedrag en bovendien ontzettend mooi om te zien hoe iedereen helpt. Bij een fietsenwinkel in Leerdam heb ik zo voor een mooie prijs een kwalitatief goede fiets kunnen krijgen. Je kunt natuurlijk niet met de eerste de beste fiets de Alpe d'Huez op", grapt hij. "Maar er moet ook voor een trainingsoutfit, helm, schoenen, overschoenen en eten en drinken worden gezorgd. Wat financiële steun daarbij zou prettig zijn en daarom verkoop ik tijdens de voetbalwedstrijd Streefkerk – Groot-Ammers op 12 maart nog broodjes braadworst. Tot die tijd volgen er nog meer inzamelingsacties."

Familiemoment

In juni kan Boers, tevens spelend bij Jong FC Dordrecht, rekenen op aanmoedigingen van een tiental familieleden, waaronder zijn ouders en vriendin. "Hoewel ik de enige ben die actief deelneemt aan de Alpe d'HuZes zien we het wel als een familiemoment. Het zal die dag ook ongetwijfeld een emotionele lading met zich meebrengen. Er zijn daar natuurlijk een hele hoop mensen die in hetzelfde schuitje als jij zitten. Daarom ervaren we het ook als een mooi onderdeel om een deel van het proces te verwerken." Hoewel over drie maanden het startsignaal zal klinken voor Boers, duurt de aftrap van de Alpe d'HuZes voor zijn gevoel nog erg lang. "Het kan mij inderdaad niet snel genoeg beginnen. We kijken er met zijn allen heel erg naar uit. Een voordeel vind ik ook wel dat ik in mijn eigen tempo kan trainen. Ik heb een redelijke basisconditie doordat ik meerdere keren in de week train, maar het beklimmen van een berg zal anders zijn. Ik hoop de komende weken nog wat bergjes in Limburg mee te pakken, maar het gaat meer om het gevoel van de kilometers in je benen krijgen."

Verzuring

Over zijn vier beklimmingen denkt Boers een kleine zes uur bezig te zijn. "In één klim gaat ongeveer een uur en een kwartier zitten, maar na twee of drie ronden vermoed ik dat er wat verzuring zal optreden. Een voordeel is ook dat ik in mijn eigen tempo kan rijden. Die vier beklimmingen hoeven niet verplicht allemaal achter elkaar gereden te worden, maar voor 20.00 uur 's avonds moeten we over de finish zijn. Dat is goed te doen, want om 05.00 uur 's ochtends start de race al. Ik zet in op zes uur bikkelen in de Franse Alpen. Daarna wachten nog twee weken vakantie in de Spaanse zon, dus daar heb ik tijd genoeg om weer uit te rusten", besluit hij.