Aron Romeijn in actie tijdens het NK Afstanden in Heerenveen.
Aron Romeijn in actie tijdens het NK Afstanden in Heerenveen. Foto: Stephan Tellier

Ambitieuze Ottolander zet in op Olympisch ticket voor 2018

Aron Romeijn voelt zich sterk

ottoland • Schaatser Aron Romeijn werd in januari achtste op de 500 meter bij het NK Sprint in Thialf. De 24-jarige Ottolander, tegenwoordig woonachtig in Heerenveen, neemt daar echter geen genoegen mee. "Ik moet en zal de Olympische Spelen van 2018 halen."

Sinds twee jaar maakt Romeijn deel uit van het developmentteam van Beslist.nl. Op korte termijn hoopt hij de definitieve stap naar de A-selectie te kunnen zetten, waar onder meer Ronald en Michel Mulder, Stefan Groothuis en Shani Davis deel van uitmaken. In Heerenveen klokte het Ottolandse sprintkanon eerder dit jaar al 35,52 op de 500 meter.

Aanhaken

Daarmee was hij dichtbij zijn persoonlijk record op de kortste afstand, dat hij in maart 2015 neerzette in Calgary: 35,43. "Ik merk ook aan mezelf dat ik groei", zegt hij. "Ik zie mezelf steeds beter worden en denk dat ik toe ben aan een stap omhoog. Bij de A-selectie wil ik me meten met de besten, maar het is lastig om aan te haken bij de top van Nederland. Ik heb niet het gevoel dat ik al aan mijn plafond zit. Op de 500 en 1.000 meter liggen kansen", klinkt het zelfverzekerd.

Een week geleden zag Romeijn zijn maatje Kjeld Nuis nog zilver pakken op het WK Sprint in Seoul. Kai Verbij greep het brons. "Dat toont aan dat de concurrentie moordend is in Nederland, maar van opgeven wil ik niet weten. Als ik me naturaliseer tot Fin, dan zou ik me bij wijze van wel kunnen plaatsen voor een World Cup. De top in die landen noteert dezelfde tijden als ik. Wat dat betreft heb ik misschien de verkeerde nationaliteit. Maar daar is het me niet om te doen, ik wil in Nederland presteren."

Ondanks de stevige concurrentie acht Romeijn de hoop op plaatsing voor de Olympische Spelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang nog altijd realistisch. "Ik heb alles in eigen hand en weet dat ik het kan, zolang ik op deze voet doorga. Het gevoel bekruipt me dat ik op korte termijn kan aanhaken bij de absolute schaatstop. Ik moet en zal op dat podium acteren."

Steun

Aan hard werken dan ook geen gebrek bij Romeijn. De soms 25-urige trainingsweken laten hem fitter voelen dan ooit. "Dat is ook deels te danken aan de goede faciliteiten in Heerenveen, al wordt niet alles voor me bekostigd. De schaatswereld is geen goedkope sport. Je hebt al snel een professionele fiets nodig en een paar kwalitatief goede skeelers. Ik ben dan ook blij met alle steun die ik krijg uit de regio", besluit hij.