• André van der Ven woont tijdelijk in het huis van zijn ouders. Dochtertje Charlotte vindt het er prima.
• André van der Ven woont tijdelijk in het huis van zijn ouders. Dochtertje Charlotte vindt het er prima. Foto: Anne Marie Hoekstra

'We willen een beetje vrij gaan wonen'

Op weg naar een nieuwe woning

asperen • "We wonen tijdelijk in het huis van mijn ouders", vertelt André. "Zij waren net verhuisd toen wij ons huis verkocht hadden. Ter overbrugging mogen wij het huren, maar het staat wel te koop." Voor André en Gonneke was meteen duidelijk dat ze eerst zouden verkopen voordat ze een andere woning zouden kopen. "Ik ben zzp'er, we kregen het anders niet gefinancierd."

Bij de verkoop van zijn huis in Rotterdam merkte André dat het belangrijk is om goede foto's van je huis te laten maken. "We hadden het huis eerst zelf te koop gezet, met een papier achter het raam. Maar toen we een makelaar met professionele fotograaf inschakelden, kregen we heel verraste en positieve reacties."

Vrij wonen

Hoe ziet de woondroom van André en Gonneke eruit? "We willen een beetje vrij gaan wonen. Mijn bus en gereedschap wil ik bij het huis hebben, dus er moet een loods of schuur bij zijn." Met een lach: "In Rotterdam moest ik altijd met mijn kruiwagen met gereedschap rondrijden."

Op het moment van het interview staat er bij het huis van André's ouders geen bord in de tuin. "Omdat het al zo lang te koop stond, heeft mijn vader de verkoop even stop gezet. In het voorjaar komt er weer een bord in de tuin. En in april doen wij ook mee met de Open Huizen Route, want dat biedt kansen. Voor ons is het alleen een nadeel dat we zelf niet kunnen gaan rondkijken die dag. Natuurlijk is een bezichtiging tijdens de Open Huizen Route niet voldoende voor een koper, maar voor een eerste oriëntatie biedt de route mogelijkheden."

Klushuis

André en Gonneke zoeken een huis in de omgeving van Leerdam. "Vanwege de centrale ligging. En de mentaliteit van de mensen trekt ons hier; je krijgt makkelijk contact met mensen." Ze kijken vaak op Funda.nl. "Ik merk dat een bepaalde categorie huizen snel gaat. Er is een verschil tussen de markt in Rotterdam en die in deze regio. In Rotterdam willen de mensen een kant en klaar huis, er wonen daar meer kantoormensen die zelf niet klussen. In deze omgeving durven jongeren denk ik eerder een klushuis aan."

Vier keer hebben André en Gonneke een huis bekeken, samen met een makelaar. Hoewel André beslist niet terugschrikt voor een beetje kluswerk, zegt hij: "Soms moest er te veel opknapwerk gedaan worden, waardoor een huis afviel. Dan bedoel ik: te veel kluswerk in verhouding tot de vraagprijs. Twee keer hebben we een bod uitgebracht, maar we kwamen niet bij elkaar."


Sinds een bezoek aan het Rabobank Eigen Huis Event houden ze ook bouwkavels goed in de gaten. "Ik sprak daar twee aannemers. Nieuw bouwen bleek een optie voor ons."