'Strijdt de gemeente voor een verloren zaak?'

Heibel over illegale stal en mestkelder

hoogblokland • Oorzaak van de strijd over de stal: de bouwvergunning is 'niet te achterhalen'. De buren Wout Slob en Machteld de Groot schreven alle fracties van de gemeenteraad Giessenlanden een boze brief.

Slob en De Groot ergeren zich eraan dat de gemeente niet handhaaft, terwijl de Raad van State op 11 december 2013 aangaf dat er voor de stal met mestkelder geen vergunning is verleend en niet verleend kan worden. Toen de gemeente desondanks legaliseerde, tekenden de buren bezwaar aan. Op 18 januari van dit jaar was er een hoorzitting bij de commissie bezwaarschriften GLZ. Het bezwaarschrift werd gegrond verklaard.

In de brief wijzen Slob en De Groot erop dat de mestkelder, ondanks een gebruiksverbod, op vrijdag 5 februari en maandag 8 februari is gevuld met mest afkomstig van de boerderij van CDA-raadslid Cees de Jong. Ze schrijven: "Gezien het feit dat de heer De Jong raadslid is bij de gemeente Giessenlanden en derhalve zeer wel op de hoogte is van de situatie bij de Maatschap, bevreemdt het ons zeer dat een raadslid gebruik maakt van een illegale situatie." Cees de Jong: "Ik maak al jaren gebruik van de kelder. Tegenover de stal heb ik 15 hectare land, ik pomp mest uit de kelder naar dat land. Anders moet ik een heel lange slang neerleggen. Mijnheer Van Buren gaf me toestemming om mest bij hem op te slaan en ik wist niet hoe het zat met de procedures. Er wordt al bijna vijftien jaar geprocedeerd en er zijn inmiddels allerlei uitspraken. Ik weet niet altijd wat de laatste uitspraak is. "

Toen De Jong hoorde dat zijn naam werd genoemd in een brief van Slob en De Groot vroeg hij een exemplaar op. "Daarna heb ik de gemeente gevraagd om het uit te zoeken. De Omgevingsdienst gaf aan: lopende de procedures is het niet verstandig om daar mest op te slaan. Hun advies was: haal de mest eruit." Van Buren zei: 'Wij hebben nooit gehoord dat er een verbod op zit'. Mijn grootste frustratie is dat dit al zo lang speelt. Je ziet alleen maar ongelukkige partijen. Het is de kunst om tot een oplossing te komen."

De Jong heeft niet alleen als collega-boer met de situatie te maken. "Als CDA-fractie moeten we een standpunt innemen. We hebben behoefte aan meer informatie. Ik ben er nog niet van overtuigd dat we het onderwerp op de raadsagenda moeten zetten. Misschien vinden we wel dat het college al voldoende doet. Als we het onderwerp agenderen, suggereren we dat we vinden dat het college iets niet goed doet. Overigens kan ik me voorstellen dat een voorgeschiedenis een rol speelt; ooit heeft de gemeente bij Slob zelf wel handhavend opgetreden."

Slob erkent dat er bij hem oud zeer zit. "Ik heb 28 jaar geleden aan de Minkeloos een bungalow gebouwd naast een oud boerderijtje. Ik vroeg een vergunning aan. Burgemeester Schakel zei: 'Ga maar bouwen'. Maar ik moest wel tekenen dat ik de oude boerderij niet meer zou gaan bewonen. Die handtekening was eigenlijk maar een formaliteit, werd erbij gezegd. Toen ik in de bungalow trok, bleef mijn zoon in het boerderijtje wonen. Burgemeester Bakker eiste toen dat de boerderij niet meer bewoond zou worden. Er volgden rechtszaken die me 132.000 gulden hebben gekost."

Zoek geraakt

Een woordvoerder van de gemeente, namens wethouder Teus van Houwelingen: "De stal is ongeveer dertig jaar geleden gebouwd. Er is een gebruiksvergunning, maar de bouwvergunning is niet te achterhalen. Mogelijk is die zoek geraakt bij het ontstaan van de gemeente Giessenlanden. De eigenaar krijgt in een procedure de mogelijkheid om die vergunning aan te vragen. Die procedure loopt. Er is afgesproken dat, zolang de procedure loopt, de mestkelder niet wordt gebruikt. Dat is wel gebeurd, maar inmiddels is hij weer leeg, dus de situatie is weer conform de afspraak."

Raadslid Huib Glerum, fractievoorzitter voor het CDA: "Kan de gemeente dit gevecht winnen? Strijdt de gemeente voor een verloren zaak?" De gemeentewoordvoerder: "Als je een procedure start, zijn er redenen om aan te nemen dat er mogelijkheden zijn. In principe is er een vergunning verleend, maar daar is bezwaar tegen gemaakt."

De CDA-fractie zal het college vragen hoe het erin staat. Glerum: "Dat is wat we al een hele poos doen. Het is een ingewikkeld dossier, een slepende geschiedenis en zó gejuridiseerd. Ik wilde dat we het zonder juristen konden oplossen, maar dan heb je goede wil nodig bij alle partijen. De gemeente hoort te handhaven, maar in dit geval twijfel ik. Ik zou willen dat de papieren in orde gemaakt worden. Het gaat hier om iets wat past in het gebied, ook al is er iets niet goed gegaan. Het gaat ons niet om de letter, maar om de geest. Maar de verbetenheid die is ontstaan, laat dat niet toe." VVD en PvdA willen nog niet reageren, in afwachting van een reactie van het college.

Slob: "Op 8 maart doet de rechtbank Rotterdam uitspraak over de laatste rechtszaak. Wij gaan gewoon door."