De ondertekening van de overeenkomst.
De ondertekening van de overeenkomst. Foto: Frederike Slieker

Werkafspraken beter vastgelegd

regio • De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en de drie huisartsenposten (HAP's) in hetzelfde verzorgingsgebied hebben hun samenwerking in detail vastgelegd.

Doel is dat iedere patiënt in de avonden, nachten en weekenden zo snel mogelijk de best passende hulp krijgt. Ambulancezorg en huisartsenzorg grenzen nauw aan elkaar en overlappen elkaar deels. Het is daarom belangrijk dat de zorgverleners goed van elkaar weten wie wat doet, waar ieders verantwoordelijkheid begint en eindigt en hoe ze patiënten aan elkaar overdragen. Daarom hebben de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en de drie HAP's in het gebied de samenwerkingsafspraken nauwgezet op papier gezet.

De werkafspraken gelden voor de acute zorg buiten kantoortijden. In die uren kiezen patiënten die ziek of gewond zijn, niet altijd meteen het juiste kanaal om hulp te vragen. Wie 112 belt, kan soms beter door de HAP worden geholpen en andersom. Welke zorgverlener is de juiste in de betreffende situatie, of welke is misschien toevallig al heel dichtbij de patiënt? Hoe dragen de 112-meldkamer en de HAP telefonisch patiënten aan elkaar over? Hoe doet een huisarts datzelfde 'in het veld', wanneer de ambulance arriveert? Waar begint en eindigt dan ieders verantwoordelijkheid? Dat is in de afspraken allemaal vastgelegd.

Hans Janssen, directeur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid: "Juist nu er in de acute zorgketen landelijk veel aan het schuiven is, en onze meldkamer zich bovendien voorbereidt op samenvoeging met die van Rotterdam, is het belangrijk om te weten waar iedereen staat."