• Een schets van de activiteitenzone Giessenburg.
• Een schets van de activiteitenzone Giessenburg.

Zone met sporthal en verenigingsgebouw

giessenburg • De activiteitenzone in Giessenburg gaat de gemeente Giessenlanden zo'n 8 miljoen euro kosten. Een sporthal en een verenigingsgebouw maken onderdeel uit van het plan, waarover de gemeenteraad donderdag 31 maart een beslissing neemt.

Eerder sneuvelde een meer commercieel plan, compleet met hotel en welnessvoorziening. Maar over het nu voorliggende plan is verantwoordelijk wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink ook zeer te spreken. "Het behoud van het zwembad en de komst van een sporthal waren belangrijke uitgangspunten. Dat is gelukt. De sportieve en recreatieve functies worden via het park met elkaar verbonden. Een plan waarvoor veel werk is verzet en waarover alle betrokken partijen erg tevreden zijn."

Overigens krijgt de raad de 'gouden optie' voorgelegd. "Een dure variant", beseft de wethouder, "maar met meerwaarde. Maar de raad kan ook voor zilver of brons gaan."

Hart van het park

De sporthal, kantine/kleedaccommodatie van vv Peursum en parkeerruimte zijn voorzien op het huidige hoofdveld van de Giessenburgse voetbalclub. Hierdoor zullen twee velden -gedraaid- nieuw moeten worden aangelegd. Ook de twee bestaande gravelvelden van de tennisvereniging moeten worden verlegd.

Bij het zwembad komt een verenigingsgebouw. Een ontmoetingsplek voor diverse verenigingen, maar ook de nieuwe toegang tot het zwembad. Het gebouw kan ook worden gebruikt bij evenementen als een beachvolleybaltoernooi en een fietscrosswedstrijd. Wethouder Van Leeuwen-Klink: "Het gaat het hart van het park vormen."

De herinrichting van het park moet een breder gebruik mogelijk maken. Een MTB-route en nieuwe waterpartijen maken er deel van uit.

Drie segmenten

De totale investering zou uitkomen op 11,37 miljoen euro. Dit bedrag wordt teruggebracht tot 8 miljoen voor de gemeente Giessenlanden. Daarnaast worden onder meer bezuinigingen doorgevoerd, gaan de verenigingen zelf voor 50% bijdragen aan de voetbalaccommodatie en het verenigingsgebouw en wordt ingezet op zelfwerkzaamheid. Zo krijgt de sporthal geen vier maar drie segmenten. Genoeg voor de Giessenburgse verenigingen, maar voor verenigingen van buiten Giessenburg/Giessenlanden blijven er weinig mogelijkheden over. Een aantal ruimten, zoals scheidsrechterskamer, EHBO, entree en eventueel kleedkamers, zullen door voetbal en sporthal worden gedeeld.

Na de besluitvorming door de gemeenteraad zal het plan tot in de details worden uitgewerkt. Streven is dat de sporthal begin 2019 gereed is. Aan een veilige oversteek van de Kerkweg voor de (school)kinderen zal speciale aandacht worden besteed.