• Er is altijd veel belangstelling voor de Wintershow.
• Er is altijd veel belangstelling voor de Wintershow. Foto: Geurt Mouthaan

Spaans jurylid keurt bij Wintershow

noordeloos • De provinciale Wintershow Zuid-Holland in Noordeloos, op zaterdag 20 februari, heeft opnieuw een primeur: het Spaanse jurylid Jaume Serrabassa zal de jurering verzorgen. Het is voor het eerst dat de provinciale keuring wordt gekeurd door een buitenlands jurylid.

Bijzonder daarbij is dat Serrabassa komende zomer één van de twee juryleden zal zijn tijdens het EK in het Franse Colmar. De organisatie verwacht dan ook extra bezoekers die willen zien welke lijn het jurylid zal uitzetten. De 18e Wintershow Zuid-Holland vindt plaats in de hallen van De Kuiper Noordeloos bv te Noordeloos.

Landelijk bekende topfokkers uit Zuid-Holland komen naar Noordeloos. Koeien van onder anderen Bons, Vink, Van Dijk, De Bruin en De Jong zullen aanwezig zijn. De kans is groot dat een aantal van de dieren uit deze stallen komende zomer ook Nederland vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap.

Showmanship

De deelname aan keuringen blijft in Zuid-Holland groot, aangezien er opnieuw circa honderdkoeien zijn aangemeld. De Federatie Veeteeltstudieclubs Zuid-Holland (FVZH), die jaarlijks de provinciale rundveewinterkeuring organiseert, is ingenomen met het enthousiasme, ook van de jeugd. Twee jaar geleden gingen, bij wijze van experiment, jongeren onder de 25 jaar voor het eerst de competitie met elkaar aan voor wie het beste een koe kon presenteren aan de jury: het zogenaamde showmanship.

Door de positieve reacties heeft het bestuur van Wintershow Zuid-Holland de wedstrijd dit jaar opnieuw toegevoegd aan het programma. Meer dan twintig jongeren doen een gooi naar de titel 'Beste showman 2016 van Zuid-Holland'.

Piet Pons-prijs

De officiële keuring begint om 9.15 uur. Aan het eind van de keuring zal Jaume Serrabassa uit alle kampioenen ook de algemeen kampioene kiezen. De trofee die hierbij te winnen is de Piet Pons-prijs. De kampioenskeuring begint omstreeks 14.00 uur.