• Pauline  en haar hond Mellow helpen slimme kinderen.
• Pauline en haar hond Mellow helpen slimme kinderen. Foto: Anne Marie Hoekstra

Labradoodle helpt slimme kinderen

giessenburg • Pauline Groeneveld uit Giessenburg zet haar labradoodle Mellow in bij het begeleiden van meer- of hoogbegaafde kinderen die vastliepen in het onderwijs.

Al jong intrigeerde het Pauline waarom sommige slimme kinderen hun best niet deden op school, of waarom leeftijdgenootjes heel verschillend reageerden in vergelijkbare situaties. Ook zag ze dat de aanwezigheid van dieren het gedrag van kinderen beïnvloedt. Ze besloot kinderen te gaan begeleiden en daarbij een dier te gebruiken. Haar vrolijke en vriendelijke hond zocht ze speciaal voor dat doel uit.

Kinderpsychologie

Pauline volgde een training bij Pets for Care, een organisatie die mensen leert hoe zij dieren kunnen inzetten in begeleidingsprogramma's. Ook deed ze een hbo-opleiding kinderpsychologie. Momenteel is ze bijna klaar met de opleiding Novilo Talentbegeleider. Ze vertelt: "In het kader van mijn onderzoek voor de opleiding heb ik een lesprogramma ontwikkeld waarin ik kinderen begeleid, met mijn hond als co-begeleider."

Waarom betrekt ze een hond bij haar hulpverlening? "Kinderen gaan in het gezelschap van een dier opener en makkelijker vertellen, bijvoorbeeld over dingen waar ze mee zitten. Ze voelen zich op hun gemak gesteld door de hond. In mijn programma werk ik met powerpoint, in groepjes van drie of vier kinderen. Eerst krijgen ze een half uur theorie over de zeven uitdagingen waar hoogbegaafde kinderen tegenaan lopen. Tijl Koenderink schreef hier een boek over, eigenlijk voor ouders en leerkrachten, maar ik wil dat kinderen zichzelf leren begrijpen. Na de theorie gaan we aan de slag met de hond."

Zelf ervaren

Hoe ziet het werken met de kinderen en de hond eruit? "Vaak gaat het om kinderen met een dubbele diagnose of kenmerken daarvan. Ik leer hen bijvoorbeeld dat ze consequent en streng moeten zijn voor de hond, omdat hij anders niets leert. Een jongen zei: 'Ik ben net de leerkracht, die is ook streng om mij wat te leren'. Je kunt kinderen veel vertellen, maar zeker hoogbegaafde kinderen willen de dingen graag zelf uitvinden en ervaren."

De training van Joy4Talent kan gericht zijn op schoolprestaties, maar bijvoorbeeld ook op het omgaan met dingen waarvoor de kinderen bang zijn. Er bestaan nog veel misverstanden over kinderen met een hoog IQ, merkt Pauline.

"Mensen verwachten vaak dat alles bij hen vanzelf gaat. Maar een hoog IQ garandeert niet dat kinderen goed presteren."

Voor meer informatie kan gemaild worden naar: pauline.groeneveld@hetnet.nl.