• Marjolein met dochtertje Fem, Willem en Adrie.
• Marjolein met dochtertje Fem, Willem en Adrie. Foto: Anne Marie Hoekstra

Laatste frikandellen Willem en Adrie

ameide • "Het is mijn schuld", zegt Adrie den Hartog uit Ameide met een lachje. "Ik ben op maandag 8 februari 65 geworden en ik vind dat het genoeg is geweest." Op zaterdag 27 februari bakken Willem en Adrie de laatste frietjes en snacks voor hun klanten.

Het paar heeft de frietkar verkocht aan de 27-jarige Marjolein Kool uit Meerkerk. Willem: "Voor mij had stoppen nog niet gehoeven, ik heb het nog reuze naar mijn zin. Maar alleen kan ik het niet." De klanten vinden het jammer dat hij stopt, vertelt hij. Met velen kreeg Willem een band, sommigen kent hij al ruim dertig jaar. "Ik ben soms een soort sociaal werker, mensen vertellen me over hun financiën, een verkering die uit is, dat ze gaan trouwen of scheiden." Onder de naam 'De Gastronoom' was het echtpaar Den Hartog wekelijks aanwezig in de dorpen Leerbroek en Nieuwland (elke zaterdag) en Goudriaan (elke woensdag). Tot vijftien jaar geleden stonden ze ook met hun wagen in Brandwijk en Noordeloos. Willem combineerde het werk met een baan van drie dagen op tankstation Esso Scheiwijk in Hoogblokland. Opvolgster Marjolein is daar zijn collega. Ze vertelt: "Ik heb Willem een aantal keren geholpen als Adrie verhinderd was. Toen ze vorig jaar een week op vakantie was zei ik uit gekkigheid: ik kom kijken of het wat voor me is. Het was al bekend dat ze wilden stoppen."

Fijn volk

Marjolein kende Willem en Adrie overigens al eerder. "Ik kwam als klein meisje in Leerbroek al friet halen bij hun kar." Tijdens het invallen voelde ze zich helemaal thuis bij De Gastronoom. Als oud-inwoner van Leerbroek kent ze de klanten in dat dorp al. "En in Nieuwland ken ik ook veel mensen. In Goudriaan nog niet, maar de mensen daar zijn heel open en spontaan." Willem: "In Goudriaan woont heel fijn volk. De mensen daar zijn blij dat Marjolein verdergaat."

Vooral Willem had contact met de klanten; Adrie stond achter de 'pannen'. "Ik maakte vooraf slaatjes en pindasaus, deed het schoonmaakwerk en kwam in de drukste uren bakken. Ik was altijd een beetje op de achtergrond, want als je druk staat te bakken kun je niet met de klanten praten, dan moet je opletten." Druk was het altijd bij de wagen, vooral rond etenstijd. Willem: "Als ik eraan kwam rijden, begonnen de mensen al bestellingen door te bellen."

Op vrijdag 26 februari van 19.00 tot 21.00 uur is er op camping De Koekoek in Tienhoven een afscheidsreceptie voor alle klanten.