Ronald van Someren, wethouder Teus van Houwelingen en ontwerper Miranda van den Berg op de nieuwe steiger.
Ronald van Someren, wethouder Teus van Houwelingen en ontwerper Miranda van den Berg op de nieuwe steiger. Foto: Marijke Verhoef

Giessen-Oudekerk trots op De Steiger

giessen-oudekerk • In weer en wind vierden Dorpsberaad Oudkerks Belang en de gemeente Giessenlanden vrijdagmiddag een feestje, ter gelegenheid van de opening van De Steiger in Giessen-Oudekerk.

Op initiatief van de dorpsraad is de steiger compleet vernieuwd, naar ontwerp van Miranda van den Berg uit Giessen-Oudekerk. De nieuwe steiger is robuust, eenvoudig en stoer. Twee grote houten tafels met banken staan uitnodigend klaar voor omwonenden en recreanten, terwijl zwemmers lekker op de verhoging dichtbij het water kunnen zitten. Door de haagbeuken en magnolia heeft de steiger een huiselijk gevoel. Dit voorjaar komen er nog wilgen, zodat er een laantje richting het water ontstaat. Duidelijke bebording zorgt er straks voor dat de steiger tussen de Oudkerkseweg 47 en 51 voor iedereen goed te vinden is.

"Ik vind het prachtig geworden. Iets om trots op te zijn", zegt Ronald van Someren, voorzitter van de dorpsraad. De opknapbeurt was al sinds het aantreden van de dorpsraad, vrijdag exact twee jaar geleden, een grote wens. "De steiger wordt heel veel gebruikt. 's Zomers komt iedereen hier zwemmen en het is een aantrekkelijke rustplaats voor wandelaars en schaatsers."

De dorpsraad maakte een plan voor de opknapbeurt en klopte vervolgens bij de gemeente Giessenlanden aan, die medewerking toezegde. Dankzij eigen werkzaamheid, budget van de dorpsraad, een subsidie van de Provincie en samenwerking met de gemeente, kregen de plannen snel vorm. Eind oktober 2015 startte de herinrichting en aankleding van 'De Steiger'. Ook de jeugd hielp mee: zij legden in stromende regen de bestrating.

De gemeente Giessenlanden toonde zich verheugd met het resultaat. Wethouder Teus van Houwelingen noemde het een voorbeeld van hoe de huidige participatiesamenleving dient te functioneren. "Het zou de norm moeten zijn dat mensen net als hier zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun woonomgeving en daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken voor hun dorp. Zoals het hier is gebeurd, vind ik echt heel verschrikkelijk mooi."