Giessenlanden doet beroep op Gorinchem

giessenlanden • De gemeenteraad van Giessenlanden heeft een extra (vijfde) kader toegevoegd aan de aansluiting A27 Scheiwijk en de verbindingsweg A27 Scheiwijk - Bedrijventerrein Groote Haar. Men wil dat Gorinchem meewerkt aan een ontsluiting van verkeer van en naar Arkel.

In mei 2016 zal op basis van afspraken tussen Gorinchem en Rijkswaterstaat een ontwerp-bestemmingsplan voor het bedrijventerrein in procedure worden gebracht. Giessenlanden is partij daar waar het de afslag A27 Scheiwijk en de verbindingsweg naar bedrijventerrein Groote Haar betreft. De kaders:

• Behoud van het open landschap.

• Zo min mogelijk doorsnijding van agrarische percelen

• Ruim voldoende afstand van woningen aan Hoogbloklandseweg.

• Kruising met Groeneweg zo inrichten dat geen uitwisseling met ander verkeer kan plaatsvinden.

Een uitwisseling zou namelijk effect kunnen hebben op de hoeveelheid verkeer over de Groeneweg en door het centrum van Hoogblokland.

Vanuit een door CDA, SGP en CU ingediend amendement kwam daar een vijfde kader bij. Die behelst onder meer een veilige, vrijliggende fietsroute door of langs het plan naar Gorinchem, een directe autoverbinding tussen de Hoogbloklandseweg en de Mollenburgseweg, een gedegen groene overgangszone langs het bedrijventerrein en medewerking van Gorinchem aan ontsluiting van verkeer van en naar Arkel via het bedrijventerrein Groote Haar.

Dit laatste ging de VVD en ook het college te ver. "Gorinchem wil het risico dat er in de procedure iets fout gaat zo klein mogelijk houden", legde wethouder Teus van Houwelingen uit. "En bovendien: wij weten zelf nog niet zeker of we de ontsluiting van Arkel wel op deze manier willen. Zover zijn we nog niet. Is het wel de beste variant? Er zijn ook andere ontsluitingen mogelijk."

Na een schorsing werd de laatste passage aangepast. Gorinchem zal nu worden gevraagd 'medewerking toe te zeggen aan een ontsluiting van verkeer van en naar Arkel via de polder / het gebied Groote Haar, indien de gemeenteraad van Giessenlanden hiertoe besluit'. Deze formulering werd raadsbreed gedragen.

Wethouder Van Houwelingen: "Ik voorzie dat dit geen zware discussie met Gorinchem hoeft op te leveren."