Wim van der Heiden, Gijsbert van der Heiden en Peter Streefkerk.
Wim van der Heiden, Gijsbert van der Heiden en Peter Streefkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Notaris Van der Heiden: van vader op zoon

streefkerk • Gijsbert van der Heiden neemt Notariskantoor Van der Heiden in Streefkerk over van zijn vader, Wim van der Heiden. Donderdag 11 februari is er in Landvast in Alblasserdam een receptie, waarbij men van 16.00 tot 18.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur de afscheid nemende notaris de hand kunnen drukken.

Wim van der Heiden heeft het ondernemers ettelijke keren geadviseerd: geef de leiding over je bedrijf tijdig over. Een advies dat hij nu zelf ook opvolgt. "Mijn leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol. Ik ben nu ruim 63. Nu gaat alles nog heel goed en kan ik zelf deze beslissing nemen. Wat zeker meespeelt is dat er met Gijsbert een opvolger in de eigen familie klaarstaat om het notariskantoor voort te zetten. Daar ben ik heel blij mee."

Bijkomend voordeel: de Streefkerkse notaris blijft beschikbaar voor de klanten met wie hij zaken deed. "Voor het kantoor is dat ideaal", knikt Gijsbert. "Ook voor overleg en voor brainstormen over dingen waar we tegenaan lopen is het heel prettig dat mijn vader blijft. Hij heeft vele jaren ervaring. Daar maken we graag gebruik van. Overigens is de overgang ook weer niet zo groot. We werken al jaren op een heel goede manier samen. Als ik een nieuw concept uit wil voeren, zoals 'Notaris on tour', kreeg ik daarvoor alle ruimte."

Een deel van het werk van Wim van der Heiden wordt overgenomen door een nieuw gezicht bij Notariskantoor Van der Heiden: kandidaat-notaris Peter Streefkerk uit Ameide. Gijsbert: "Zelf ben ik gespecialiseerd in familiebedrijven en estate planning; mijn vader hield zich bezig met commercieel vastgoed. Dat deel gaat Peter voor zijn rekening nemen."

Peter Streefkerk is al jaren in het notariaat op dit vlak actief en werkte tot voor kort bij een ander notariskantoor in de regio. "Voor mij is dit een mooie uitdaging", knikt hij. "Splitsing in appartementsrechten, nieuwbouwprojecten, belastingtechnische vraagstukken, op alle onderdelen van commercieel vastgoed kunnen klanten bij mij terecht."

Wim van der Heiden maakte de nodige veranderingen in het notariaat mee. Met afstand de meest ingrijpende was het vrijgeven van de tarieven. Het zorgde ervoor dat een notaris opeens ook een 'gewoon' ondernemer was. "Daar heb ik toen behoorlijk tegen aangehikt", blikt hij terug. "Wij waren dat volstrekt niet gewend. De nieuwe koers was een uitdaging; het was wel plezierig om als ondernemer beschouwd te worden."

Conflicten, ze komen bij notarissen regelmatig op hun pad. Een erfenis wordt niet altijd in even goede harmonie verdeeld. Maar de zogenaamde ruzieboedels komen minder voor dan vroeger, constateert notaris Van der Heiden. "Ik heb de indruk dat mensen eerder en beter hun zaken regelen. Daarnaast heeft het nieuwe erfrecht een positieve uitwerking gehad; het recht van de langst levende is versterkt en de mogelijkheden voor kinderen om stampij te maken zijn beperkt. Maar als het misgaat, dan onthoud je dat wel. Dat heeft een grote impact."

Mensenwerk

Het vak van notaris is dan ook veel meer dan alleen aktes opstellen en ondertekenen. Het is mensenwerk, goed luisteren en goede raad geven; dat was wat het voor Wim van der Heiden al die jaren zo boeiend maakte. "En dat is belangrijk, want je moet in je werk toch aardigheid houden", glimlacht de Streefkerkse notaris. "Maar het notariaat is niet dor of stoffig; ik heb naast mensen mogen staan om hen te adviseren. Daar haalde ik mijn voldoening uit. Een goed voorbeeld: ouders die één van hun kinderen wilden onterven. Ik heb hen toen gevraagd of ze op deze manier over hun graf heen wilden afrekenen met hun kind. Uiteindelijk zijn ze daarop teruggekomen en werd een zeer pijnlijke situatie bij het voorlezen van het testament voorkomen."

Geurt Mouthaan