Nog geen meerderheid voor fusie met Giessenlanden

Raden vragen eerst mening burgers

molenwaard • Inwoners, instellingen en bedrijven krijgen de kans om hun mening te geven over deze mogelijke fusie. Maar het zal niet de raad zelf zijn die dit gesprek met de samenleving aangaat. Zo kunnen de raadsleden zich vrijer voelen bij besluitvorming in september.

In december uitten raadsleden kritiek op het participatietraject. Corné Egas (SGP) vond dat het eruit zag als 'masseren voor een besluit'. Hij vroeg zich af: 'Hoe borgen we de noodzakelijke afstand?' Door het college de leiding te geven bij het overleg met inwoners, kon de raad dinsdagavond wel instemmen. De raden van Giessenlanden en Molenwaard vormen bij dit traject een begeleidingsgroep.

Opvallend bij deze keuze is wel dat de raad Giessenlanden zich al uitsprak voor een traject waarbij de raden zelf in gesprek zouden gaan met inwoners.

De PvdA diende een motie in (maar bracht die uiteindelijk niet in stemming) met een oproep aan het college: stel alles in het werk om tot een stevige samenwerking te komen met de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, Gorinchem en Giessenlanden en maak daarover vóór de zomer concrete afspraken. Eric Spaans lichtte de motie toe. "We moeten kiezen tussen twee kwaden: alleen achterblijven of eigenlijk een te kleine opschaling. En welke van die twee kwaden is uiteindelijk het minst kwade? Van groot belang: wat brengt de toekomst in de AV-regio. Als de samenwerking uiteenvalt ontstaat een nieuwe constellatie. Iets meer dan 20.000 inwoners of iets meer dan 40.000 inwoners maakt niet zoveel uit. We kunnen nog niet zeggen of we voor zijn, hebben meer zicht nodig op wat er met de AV-regio gebeurt."

De VVD plaatste bij monde van Ineke van der Have kanttekeningen bij het participatietraject. "We moeten eerst eens uitleggen waarom we een fusie willen, waarom het nodig is, en dat moeten we doen in een huis aan huis bezorgde brief. Anders verwachten we dat er op inspraakavonden heel weinig mensen komen." Ook zei ze: "Wij als VVD voelen erg de dreiging van het opheffen van het samenwerkingsverband Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Laten we dan maar samengaan met Giessenlanden, want als we 'nee' zeggen is er de kans dat Giessenlanden met Gorinchem samengaat, dan zijn wij geïsoleerd. Dat zou ik aan de burgers willen uitleggen."

Spaans vindt een participatietraject op dit moment niet zinvol. "Tenzij hier de raad in meerderheid zegt: het is in principe onze intentie om te fuseren. Nu houden we de schijn op dat er nog een andere optie is dan fuseren met Giessenlanden en gaan op die basis het gesprek met burgers aan. Als ik pols bij mensen in het dorp, beginnen ze hard te lachen. 'Ja, ja, open houding, en dan straks toch besluiten om te gaan fuseren', zeggen ze." Corné Egas (SGP): "Maar als je al een standpunt inneemt, is het evengoed mogelijk dat bevolking zegt: wat kom je bij ons doen, jullie hebben al besloten." Spaans liet zich niet overhalen. "Ik stem er niet mee in, vind het niet goed om burgers tegemoet te treden zonder te hebben gezegd waar je staat."