• Kees Verspui tekent met Sjaak van de Graaf en Erwin Gerwig de overeenkomst.
• Kees Verspui tekent met Sjaak van de Graaf en Erwin Gerwig de overeenkomst. Foto: Geurt Mouthaan

Bedrijven Gelkenes krijgen glasvezel

groot-ammers • De komende maanden legt Case Electronics op industrieterrein Gelkenes in Groot-Ammers een glasvezelnetwerk voor snel internet aan. Voor Industrieschap Gelkenes is het hoog tijd dat er snel internet komt.

"Als dit nog een half jaar langer had geduurd, waren diverse bedrijven zelf overgegaan tot het aanleggen van glasvezel", stellen Sjaak van de Graaf van Neerlands Wijnhuis en Erwin Gerwig van Packland Procesmechanisatie, bestuursleden van Industrieschap Gelkenes. "Dan hadden er waarschijnlijk te weinig aanmeldingen geweest om dit samen op te kunnen pakken."

Urgentie

De Ammerse bedrijven sluiten zich met het zelf aanleggen van glasvezel niet aan bij Glasvezel Molenwaard, een initiatief om in heel de gemeente glasvezel aan te leggen. De urgentie waar diverse ondernemingen op het industrieterrein mee te kampen hebben is daar de directe aanleiding voor Gerwig: "Na aansluiting bij Glasvezel Molenwaard hadden we nog lang moeten wachten voor de daadwerkelijke aanleg; die tijd hebben we niet."

Al in 2012 probeerde Kees Verspui van Case Electronics uit Arkel de aanleg van een glasvezelnetwerk op Gelkenes van de grond te krijgen. "Dat lukte toen niet", blikt Verspui terug. "Begin 2015 belde Sjaak mij op. Hij had in Het Kontakt gezien dat we bezig waren glasvezel aan te leggen op het bedrijventerrein in Meerkerk. We zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan om bedrijven zich aan te laten melden voor dit project. Om van start te gaan hadden we wel een bepaald percentage nodig."

Dat percentage werd gehaald, zodat er groen licht komt voor het snelle internet. De voorbereidingen zijn al van start gegaan en het netwerk is, ijs en weder dienende, eind juni klaar. Belangrijk, want zo komt nog een andere grote wens van Industrieschap Gelkenes een stuk dichterbij: beveiliging met een nieuw camerasysteem.

Onderscheiden

De plaatsing van camera's is wel afhankelijk van de Molenwaardse gemeenteraad. Die neemt waarschijnlijk in februari een besluit om geld te steken in de aanpak van Gelkenes. Van de Graaf: "We gaan tien camera's op diverse plekken ophangen. Maar die vragen wel een snelle verbinding en de huidige koperdraad kan die niet leveren. Met het glasvezelnetwerk en het nieuwe beveiligingssysteem onderscheiden we ons nog meer van andere bedrijventerreinen in de regio. Een groot probleem is dat Gelkenes geen ruimte meer heeft. Om verder te groeien zouden we richting Groot-Ammers eigenlijk meer vierkante meters moeten krijgen."

Geurt Mouthaan