• Sascha Zonneveld (links) en Anja de Kok begeleiden vrijwilligers die bij Home-Start moeders ondersteunen.
• Sascha Zonneveld (links) en Anja de Kok begeleiden vrijwilligers die bij Home-Start moeders ondersteunen. Foto: Anne Marie Hoekstra

Project Humanitas voorziet in behoefte

Steun voor jonge gezinnen

gorinchem • De Hongaarse Anna uit Gorinchem stond er zeven jaar geleden na een echtscheiding alleen voor. Haar zoontje van bijna vijf sliep slecht, als gevolg van de scheidingsperikelen. Ook had hij woedeaanvallen. Een vrijwilliger van Home-Start bood hulp.

"Ik had behoefte aan iemand met opvoedkundige ervaring", vertelt Anna. "Ik heb geen familie hier, woonde nog geen negen jaar in Nederland. Een vriendin vertelde me over Home-Start."

Coördinerende krachten achter Home-Start in de regio zijn de maatschappelijk werksters Anja de Kok en Sascha Zonneveld van Humanitas in Gorinchem. Sinds ruim twee jaar bieden zij ondersteuning aan gezinnen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. In Gorinchem doet Humanitas dat al vijftien jaar. Het project is opgezet om ouders met jonge kinderen een steuntje in de rug te geven. Dit kan nodig zijn als het even wat minder goed gaat, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, gebrek aan geld of spanningen tussen partners. Regelmatig bezoek van een vrijwilliger kan ook helpen bij het verwerven van Nederlands als tweede taal.


Handen tekort

Sascha: "Onze inzet is gericht op het vergroten van zelfvertrouwen bij de moeder en het versterken van haar netwerk. Ook bieden onze vrijwilligers praktische ondersteuning. Iemand van het consultatiebureau of het sociaal team kan signaleren dat een gezin tijdelijk uit balans is. Maar gezinnen kunnen zich ook zelf bij ons aanmelden."

Anja noemt voorbeelden: "Een moeder die net een tweeling heeft gekregen en ook nog een kleintje van twee jaar heeft, kan handen tekort komen. Een vrijwilliger kan dan een flesje geven, helpen om een kind in bad te doen, zodat de moeder ook nog buiten kan komen. Moeders hebben soms het gevoel dat ze zitten opgesloten tussen vier muren. Een ander voorbeeld: een moeder die zelf een lastige jeugd had, weinig zelfvertrouwen heeft, kan veel hebben aan een luisterend oor."
De vrijwilligers van Home-Start hebben opvoed- en levenservaring. Anja: "Vaak hebben ze zelf een periode meegemaakt waarin ze best een steuntje in hun rug hadden kunnen gebruiken. Als ze zich bij ons aanmelden, krijgen ze een training van vier dagdelen." Sascha: "We vertellen hen over de methodiek van Home-Start: 'op je handen zitten'. Daarmee bedoelen we: je mag ouders ondersteunen, maar de regie niet overnemen. Soms is dat lastig, als een gezin heel andere waarden en normen heeft dan de vrijwilliger. We gaan na welke vrijwilliger bij een gezin en hulpvraag past, die keuze is ook vaak gebaseerd op intuïtie. Samen met de vrijwilliger maken we kennis met het gezin."

'Nelleke gaf me zelfvertrouwen en hielp me mijn netwerk te vergroten'

Goed gesprek

Anna was heel blij met de komst van vrijwilligster Nelleke. "In mijn situatie was alle hulp heel mooi. Nelleke is iets ouder dan ik en heel rustig. Ze heeft een pedagogische achtergrond. Ze kon met mijn zoontje een rollenspel spelen met poppetjes, om eruit te halen wat er in hem omging. En ik leerde om hem gerust te stellen. Wat heel belangrijk is in het verhaal van Home-Start: vrijwilligers zetten hun kennis en ervaring in. Het ging niet alleen over de opvoeding; soms hadden Nelleke en ik gewoon een goed gesprek. We kregen een band met elkaar. Nelleke gaf me zelfvertrouwen en hielp me mijn netwerk te vergroten, ook in verband met mijn werk. Daarnaast gaf ze me soms folders met leuke activiteiten die ik met mijn zoontje kon ondernemen."

De pedagogische kennis van Nelleke was goud waard voor Anna en haar zoontje. "In Hongarije is de opvoeding autoritairder dan in Nederland. En kinderen in Hongarije moeten veel meer in huis doen. Ik moest bijvoorbeeld altijd de kachel aansteken en ervoor zorgen dat hij niet te heet werd. Mijn eigen ervaring botste met wat hier gebruikelijk is. Als ik via Skype contact had met mijn ouders, hoorde ik van hen een andere mening dan van mensen in Nederland. Dat was verwarrend."

Anna's zoontje is inmiddels een tiener, wat nieuwe opvoedkundige vragen met zich meebrengt. Groot verschil met zeven jaar geleden is dat Anna zelfverzekerder is en na de scheiding haar evenwicht heeft hervonden.