• Sinds 2011 voelen bewoners van de Venuslaan zich gedupeerd en aan het lijntje gehouden.
• Sinds 2011 voelen bewoners van de Venuslaan zich gedupeerd en aan het lijntje gehouden. Foto: Geurt Mouthaan

Lekkerlanders 'onder hoogspanning' starten belangenvereniging

'Ons protest begint te werken'

nieuw-lekkerland • Ze willen eindelijk duidelijkheid, de 29 Nieuw-Lekkerlandse gezinnen die samen de Belangenvereniging Bewoners onder HoogSpanningsLeidingen (BBHSL) vormen.

Al sinds 2011 leven ze in onzekerheid: moeten ze verhuizen van het Rijk? Volgens het ministerie van Economische Zaken is dit wenselijk, vanwege maatschappelijk onrust over de schadelijke gevolgen van straling. Maar wat gaat het Rijk voor hun huizen betalen? Voorzitter Pleun Meerkerk: "Minister Verhagen zou het in 2011 gaan onderzoeken, hij had begrip voor de onrust bij bewoners. Toen is het kabinet gevallen, minister Van der Kamp heeft zijn taak overgenomen. Het ministerie van Economische Zaken zou informatie geven over de uitkoopregeling. In 2014 kondigden ze een informatiebijeenkomst aan, maar die ging niet door. Tot op de dag van vandaag hebben we niets gehoord."

Meerkerk heeft goede hoop dat er in februari eindelijk een informatiebijeenkomst komt. De Lekkerlandse vereniging wil dan graag horen wat de uitkoopregeling gaat inhouden. "Die regeling gaat vijf jaar lopen, van 2017 tot 2022. Het betreft ongeveer vierhonderd huizen in heel Nederland. Daarvoor heeft het Rijk 140 miljoen gereserveerd. Ze willen het uitkopen gefaseerd doen, dus dat is 28 miljoen per jaar. Wanneer zijn wij aan de beurt? Er zijn mensen die dolgraag weg willen, zij moeten maar wachten. Sommigen liggen er wakker van."

Omdat gebruik maken van de regeling vrijwillig is, is een verhuiskostenvergoeding niet aan de orde. "Wij stellen die vrijwilligheid ter discussie, want wie kan het zich veroorloven te blijven zitten in een huis dat onverkoopbaar is geworden? Wij willen dat er een fonds wordt opgericht. Na een taxatie van de woningen kan het geld in dat fonds. Wie wil vertrekken kan dan ook na vijf jaar zijn huis nog aan het Rijk verkopen. Er zijn mensen die helemaal niet weg willen, maar door de uitkoopregeling feitelijk gedwongen worden om te vertrekken."

In de gemeente Molenwaard staan 43 huizen die voor de regeling in aanmerking komen; daarvan staan er dus veertig in Nieuw-Lekkerland, waaronder negen huurwoningen. "In Molenwaard staat meer dan 10 procent van het totaal aantal woningen in Nederland dat onder de uitkoopregeling valt. Door in de BBHSL de krachten te bundelen, staan we sterker. En het scheelt tijd en geld. Eventuele juridische stappen kun je gezamenlijk aanpakken. We hebben brieven naar het ministerie gestuurd en hebben het idee dat ons protest een beetje begint te werken."