• De steenmarter.
• De steenmarter. Foto: Aangeleverd.

Lezing over terugkeer steenmarter

papendrecht/wijngaarden • Gerard Muskens, werkzaam op de Wageningen Universiteit, verzorgt donderdag 28 januari een lezing over de terugkeer van de steenmarter in het Streeknatuurcentrum te Papendrecht.

De steenmarter is een roofdier dat al eeuwenlang in Nederland voorkomt. Door vervolging en verlies van geschikt leefgebied was hij midden vorige eeuw bijna uit ons land verdwenen, maar de afgelopen decennia heeft de populatie zich echter wonderbaarlijk herstelt.

Het kleine roofdier komt inmiddels weer voor in grote delen van Nederland. Ook in de buurt van de Alblasserwaard worden de laatste jaren steenmarters gezien. Zo zijn er waarnemingen bekend uit Rotterdam en de Vijfheerenlanden. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren tot deze rover ook opduikt in de Alblasserwaardse polders.

De steenmarter heeft bij zijn opmars dankbaar gebruik gemaakt van de mens en zijn directe leefomgeving en niet altijd tot genoegen van de laatstgenoemde. Hoe deze ontwikkeling zich heeft voorgedaan en wat de mogelijke oorzaak ervan is, hoe het gedrag en de levenswijze van de Steenmarter is, zal in de lezing uitgebreid aan de orde komen.

Entree

De lezing wordt gehouden in het Streeknatuurcentrum De Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht (in het Alblasserbos, op de grens met Wijngaarden). De lezing begint om 19.30 uur en de toegangsprijs bedraagt 2,50 euro. Meer informatie:

q www.nvwa.eu