• Hugo van der Blom kreeg een aangepaste wandelwagen.
• Hugo van der Blom kreeg een aangepaste wandelwagen. Foto: Fam. Van der Blom

Wethouder: 'We hebben nog lang niet alle facturen binnen'

Kosten zorgtaken gemeente nog diffuus

molenwaard • Wethouder Piet Vat kan nog niet zeggen of Molenwaard zal uitkomen met het geld dat het Rijk beschikbaar stelde voor de zorgtaken die de gemeente op haar bordje kreeg. "We hebben van zorgverleners nog lang niet alle facturen binnen."

De onduidelijkheid over de facturen wordt veroorzaakt door de wet op de privacy. Vat: "Zorgverleners mochten de namen van cliënten niet vermelden. Voor de controle hebben wij die natuurlijk wel nodig. In het afgelopen jaar hebben we daarom met voorschotten gewerkt. De wet is nu aangepast. De zorgverleners krijgen tot en met 30 juni de tijd om facturen in te dienen. We moeten toe naar een situatie waarin we als gemeente niet bij hoeven te leggen."

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor: de jeugdzorg, de begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurige zorg nodig hebben en voor de sociale participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de overdracht van die taken voerde het Rijk meteen een forse bezuiniging door. "Daarom steken we sterk in op ondersteuning door het netwerk van mensen. Zorg blijft altijd verleend worden, als het kan met vrijwilligers en mantelzorgers. We hebben met het inschakelen van het sociaal netwerk in Molenwaard goede ervaringen. Vaak krijgt iemand deels professionele zorg en deels mantelzorg met hulp van vrijwilligers. Ik ben nog niet tegengekomen dat er geen sociaal netwerk kon worden ingezet." Vat typeert het jaar 2016 als het jaar van finetunen. En van goed communiceren. "Soms is op voorhand duidelijk dat het lang gaat duren om iets te regelen. Dan is het belangrijk om daarover duidelijk te communiceren. Ik hoor dat het ons lukt om zaken sneller te organiseren. Maar pas kreeg ik een mail van iemand die zei: 'Het duurt erg lang voordat ik antwoord krijg'. Dan zoek ik intern uit wat er aan de hand is."

Voor het verlenen van jeugdzorg in 2015 zal Molenwaard naar verwachting 270.000 euro bij moeten leggen. "Dat zat hem in de rekening die we kregen voor het verlenen van heel zware zorg. Daar heeft de gemeente geen invloed op." Naast de financiering van die zware zorg, moesten gemeenten in de regio meebetalen aan het opzetten van een service-organisatie in Zuid-Holland Zuid. Ze moesten daarvoor samen 107 miljoen op tafel leggen.

Wethouder Vat is 'niet ongelukkig' met de gang van zaken in het afgelopen jaar. "Afgezet tegen de onheilsverhalen die boven de markt hingen, ben ik blij en dankbaar voor hoe het in Molenwaard is gegaan. Door heel veel mensen is souplesse getoond en is er veel energie gestoken in alle veranderingen. Slechts vier keer dreigde iemand tussen wal en schip te belanden. Drie keer kon dit na gesprekken opgelost worden door netwerkondersteuning in te zetten. In die gevallen hebben ook schuldhulpmaatjes veel goed werk gedaan. Ook met het inschakelen van huishoudelijke hulp gaat het goed. Van de ruim honderd mensen die daar recht op hebben, is ongeveer vijf keer de commissie beroep en bezwaar ingeschakeld. Die deed uitspraak, na het toepassen van hoor en wederhoor."

Arna van der Blom uit Bleskensgraaf, moeder van een driejarige peuter met het syndroom van Down, is tevreden over de handelwijze van de gemeente. De gemeente blijft het taxivervoer naar het medisch kinderdagverblijf in Alblasserdam vergoeden. Hetzelfde geldt voor de fysiotherapeut en de logopediste. Van der Blom: "Er is een man van de Wmo bij ons geweest om te praten over zorghulpmiddelen. Een week later kregen we al een aangepaste kinderwagen en straks is een aangepaste fiets mogelijk." Bij de familie De Jong uit Streefkerk was sprake van een probleemsituatie. Hun dertienjarige zoon Martijn, die onder andere klassiek autisme heeft, was diep ongelukkig op zijn school in Gorinchem. Pas toen zijn moeder Arijke met haar vuist op tafel sloeg, mocht hij naar een andere school. "Martijn kwam helemaal van slag thuis, huilend. Ik zag hem achteruit gaan en kon niks doen. De gemeente had zich er iets te makkelijk vanaf gemaakt; ze mailden wel naar de school, maar daar bleef het bij." Inmiddels is Martijn gelukkig op zijn nieuwe school. En over de steun die ze van de gemeente als mantelzorgers krijgen, zegt Arijke: "Je wordt goed begeleid."