• Deborah toont haar visitekaartje.
• Deborah toont haar visitekaartje. Foto: Anne Marie Hoekstra

Ontwerpster Bijdehand wil verrassen

groot-ammers • Deborah van den Broek helpt bedrijven om zich te presenteren in tekst en beeld. Maar ook particulieren kloppen aan bij haar ontwerpstudio Bijdehand in Groot-Ammers.

"Ik denk net een beetje anders", zegt ze over de kracht van Bijdehand. "De klant krijgt wat hij vraagt, maar soms op een manier die hij niet had verwacht. Ik steek er enthousiasme, creativiteit en passie in, zodat het resultaat opvalt. Het is belangrijk om eruit te springen, daarom wil ik verrassen en inspireren, de verwachting van de klant overtreffen. Mijn klanten waarderen het dat ik hen op ideeën breng. Het geeft me een kick om op die manier te werken."

Films

Elk advies begint met een gesprek. "We hebben van tevoren veel overleg." Lachend: "Al houden ze in de Alblasserwaard niet van te veel praten. Het is belangrijk hoe ze zichzelf zien, in combinatie met hoe ze willen dat anderen hen zien. Die visie moet in beeld gebracht worden. Het gaat dan om onder andere een logo, briefpapier en uitingen op social media." Als voorbeeld van de manier waarop ze ondernemers op ideeën brengt, noemt ze het overleg met een internationaal bedrijf. "Voor Duitse klanten wilde deze ondernemer een goede powerpointpresentatie. Ik heb gezegd: laten we een filmpje maken, dat kan ook op social media gebruikt worden." De filmopnamen maakte ze zelf. "Ik heb een minor fotojournalistiek en videografie gedaan. Ook voor particulieren maak ik filmpjes. En ik krijg steeds vaker de vraag of ik een fotoreportage wil maken van een pasgeboren kindje. Daarnaast ontwerp ik geboorte- en trouwkaarten."

Deborah volgde de opleiding Communication & Multi Media Design. Ze leerde ontwerpen te maken, gericht op communicatiedoeleinden en marketing-strategieën. Haar kennis zet ze breed in. "Ik heb ook cv's ontwikkeld die er net anders uitzien dan een curriculum vitae in Word. Dan spring je eruit als er tweehonderd sollicitanten zijn."
Niet alleen voor haar klanten vindt ze originaliteit belangrijk; ook zelf heeft ze een bijzondere manier van klanten werven. "Zonder dat een ondernemer dat weet, ontwikkel ik een idee voor de promotie van zijn of haar bedrijf. Daarna doe ik bij dit bedrijf een kaartje in de bus, met een verwijzing naar mijn site: www.eenbijdehandidee.nl. Met de code op het kaartje kan de ondernemer inloggen en zien welk idee ik voor hem of haar heb." Op de site van Bijdehand zijn verder de ideeën te zien die Deborah ontwikkelde. "Ik geef weer wat de vraag van de klant was en wat ik daarna realiseerde."
Deborah is zzp'er, maar werkt niet de hele week alleen. Als stagiair deed ze ervaring op bij DutchWood in haar dorp. Ze werkt er nog steeds een dag in de week. "Ik doe de product- en sfeerfotografie en verzorg alle reclame-uitingen voor DutchWood." Voor feedback van een vakgenoot heeft ze dagelijks contact met een oud-medestudent. Samen brainstormen kan zomaar een goed idee opleveren voor haar klanten.

q WWW.BIJDEHANDONTWERP.NL