Aanklager eist 36 maanden tegen dominee

streefkerk / rotterdam • De voormalige predikant P.K. uit Streefkerk heeft woensdag een strafeis van 36 maanden te horen gekregen voor het seksueel misbruik van een minderjarig meisje.

Hij verleende volgens de tenlastelegging pastorale zorg aan het meisje, dat vijftien jaar was toen het misbruik door de dominee begon.

Het meisje was daarvoor misbruikt door haar stief-grootvader en was aan de zorg van de vroegere dominee (46) toevertrouwd.

Tenlastelegging

De seksuele handelingen zouden hebben plaatsgevonden tussen 1 september 2009 en 15 augustus 2010. Het misbruik ging volgens het Openbaar Ministerie ver; van gemeenschap tot orale seks.

In de tenlastelegging staat daarnaast dat de inwoner van Streefkerk het meisje foto's van haar vagina en borsten liet maken en naar zijn smartphone opstuurde.

Gemeenten

De verdachte was jarenlang predikant in achtereenvolgens IJzendoorn, Melissant en Oud-Beijerland. In 2014 werd hij voor onbepaalde tijd ontzet uit De verdachte was jarenlang predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente in achtereenvolgens IJzendoorn, Melissant en Oud-Beijerland.

In 2014 werd hij voor onbepaalde tijd ontzet uit zijn ambt wegens overtreding van het zevende gebod, dat zich richt op overspel.

Gevangenisstraf

Het slachtoffer eiste een schadevergoeding van 7000 euro. Maar het Openbaar Ministerie zocht het meer in een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De advocaat van de dominee vindt dat aan de verklaringen van het slachtoffer geen waarde gehecht moet worden. Hij pleitte voor vrijspraak.