Arno van der Padt showt de nieuwe huisstijl.
Arno van der Padt showt de nieuwe huisstijl. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuwe huisstijl Van der Padt

giessen-oudekerk • Het is soms wel eens goed om de boel op te schudden. Dat gold ook voor de huisstijl die Van der Padt & Partners Architecten al jarenlang gebruikte.

Maar ja, het zijn van die klussen die makkelijk blijven liggen als je het druk hebt met je belangrijkste werk: woningen en bedrijfsgebouwen ontwerpen. Totdat medewerker Kees Spek besloot dit project op te pakken. Het resultaat: vanaf 1 januari heeft Van der Padt & Partners een nieuwe huisstijl. Fris en toch herkenbaar, met als belangrijkste kleuren het vertrouwde mintgroen en blauw. "We hebben daarvoor een extern bureau ingeschakeld, maar er is wel steeds overleg geweest met de medewerkers van Van der Padt & Partners. De reacties die we kregen zijn meegenomen, om aan de ene kant een moderne en vooruitstrevende uitstraling te krijgen, maar aan de andere kant ook dichtbij het vertrouwde en bekende te blijven."

De kubus waar de vader van eigenaar Arno van der Padt ooit mee begon, die herken je met enige moeite nog terug in de vlakken waaruit het logo is opgebouwd. Deze zijn zo neergezet dat ze een P vormen. De nieuwe huisstijl is inmiddels al met alle (zakelijke) contacten gedeeld. "We hebben daar veel reacties op gehad", vertelt directeur Arno van der Padt. "Fris, het maakt duidelijk waar we voor staan en men vindt het ook zakelijker. Dat laatste was voor ons belangrijk. We zijn met name bekend om woningen die op cultuurhistorisch verantwoorde wijze in het landschap zijn ingepast. Voor die historie zijn we dankbaar en dat houden we vast, maar het is beslist niet het enige wat wij doen. Ook op het gebied van eigentijdse ontwerpen en bedrijfs- en kantoorpanden is Van der Padt & Partners actief. Daarbij is het combineren van traditionele kenmerken met moderne vormen heel goed mogelijk."

Een perfect voorbeeld is het pand van Van der Padt & Partners aan de Bovenkerkseweg. Een monumentale boerderij van buiten, een modern, licht en ruim ingericht kantoorpand van binnen. "We behouden zo de oude sfeer en geven er tegelijkertijd een eigentijdse invulling aan. Dat is precies ons sterke punt: het samenvoegen hiervan en zorgen voor samenhang tussen de details."

Met de nieuwe huisstijl krijgt Van der Padt & Partners het derde logo na de driedimensionale kubus die Balt van der Padt, de vader van Arno, ontwierp voor Visser & Van der Padt BV. "Zo heette ons bureau eerst. Mijn vader had als timmerman in Sliedrecht in loondienst gewerkt. Dat bedrijf ging failliet en hij stond toen voor de keuze: een andere baan zoeken of een doorstart maken. Hij koos voor dat laatste. Uiteindelijk kwam hij terecht in Giessen-Oudekerk, waar hij aan de overzijde van waar we nu zitten een woning en kantoorruimte bouwde."

Zelf kwam Arno van der Padt in 1997 in het bedrijf. "De werkzaamheden verschoven steeds meer van het bouwen naar het tekenwerk." En met een glimlach: "Als kind wilde ik boer worden, maar in de loop van de jaren bleek toch wel dat mijn liefde meer bij de gebouwen lag. Het enige wat van die droom is overgebleven, is dat we in een boerderij wonen en werken." Via de MTS kwam hij op de HTS terecht, waar hij bouwkunde studeerde. "Deels in de avonduren: ik werkte overdag bij een architectenbureau in Gorinchem en ging vier avonden in de week naar school."

De al genoemde verschuiving zorgde ervoor dat Visser & Van der Padt in 2008 als naam Van der Padt & Partners Architecten kreeg. De aanleiding was het afronden van mijn studie aan de Academie van Bouwkunst." Het architectenbureau zat toen alweer jaren in het huidige pand, met Arno aan het roer. "In 2000 werd mijn vader ziek. Toen heb ik, eerder dan gepland, al enige tijd de verantwoordelijkheid op me genomen. We hebben samen gelukkig nog meerdere goede jaren gehad, waarin ik veel van hem geleerd heb. In 2005 heb ik het bedrijf overgenomen."

Na jaren waarin groei een vaststaand feit was, volgde in 2008 de crisis. "Mijn doelstelling is steeds geweest de club aan medewerkers op sterkte te houden. We zijn daarin geslaagd, onder meer door eigen initiatieven te nemen en kansen te pakken. Naast particuliere en zakelijke opdrachtgevers zien we ook dat steeds meer aannemers samen met opdrachtgevers ons al in een vroeg stadium weten te vinden. Ja, we hebben de weg omhoog weer gevonden. Klanten beginnen weer haast te krijgen; van stilstaan gaat het heel snel weer naar hollen."