Expositie over bijzondere reizen

hardinxveld-giessendam • 'Bon Voyage' is de titel van de eerste expositie van 2016 In Museum De Koperen Knop, die op zaterdag 16 januari wordt geopend.

Het gaat hier om een expositie over een aantal heel bijzondere reizen. Ontdek-kingsreizen, avontuurlijke reizen, politieke reizen, wetenschappelijke reizen, pelgrimstochten en kunstreizen. Met daarin centraal figuren als Abraham Kuyper, Alexandrine Tinne en Willem Barentsz. Overbekend is de overwintering op Nova Zembla, het gevolg van een ontdekkingsreis op zoek naar een noordelijke doorgang naar Indië, omdat de Portugezen de Nederlanders de zuidelijke route vrijwel onmogelijk maakten. Midden negentiende eeuw maakte de vermogende Haagse dame Alexandrine Tinne een aantal zeer bijzondere reizen door Afrika, die haar uiteindelijk noodlottig zouden worden. Nadat hij was gestopt als politiek leider trok Abraham Kuyper door een groot aantal landen langs de Middellandse Zee om met eigen ogen te zien wat de islam inhoudt.

Tijdens de expositie zijn er diverse extra activiteiten: op 26 januari is er een optreden van het Afrikaans koor Niyah Ubuntu. Entree bedraagt 5 euro per persoon inclusief entree voor het museum; aanvang 20.00 uur en zaal open 19.30 uur. Op 4 februari geven Riet en Rolieneke Thijs een lezing. Deze moeder en dochter vertellen over hun gezamenlijke pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Entree bedraagt 5 euro, inclusief de entree. Aanvang is om 20.00 uur en zaal gaat open om 19.30 uur. Ook is er een leuke activiteit voor kinderen: 'Op reis door het museum'. De expositie is open van 19 januari tot en met 12 maart 2016. Museum De Koperen Knop is gevestigd op de Binnendams 6 te Hardinxveld-Giessendam. Voor inlichtingen: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.