• Waar de ene week biljarters actief zijn, strijkt de andere week de breiclub neer.
• Waar de ene week biljarters actief zijn, strijkt de andere week de breiclub neer. Foto: Anne Marie Hoekstra

Pen recht, pen averecht, koffie en gezelligheid

Breien en praten aan de biljarttafel

lexmond • De dames wisselen dorpsroddels en breipatroontjes uit, brengen soms zelfgebakken koekjes mee en laten de breinaalden ijverig tikken.

De een kiest voor dikke naalden en een eenvoudig patroon: pen recht, pen averecht. Nog deze winter moet de sjaal af zijn. De ander priegelt op kleine rondbreinaaldjes de meest ingewikkelde patronen in elkaar. Zo'n project mag best wat langer duren. Er zijn dertigers bij, maar ook vrouwen op leeftijd. Een van de breisters vertelt: "Ons oudste lid, Dina van Ravensteyn, is 93. Ze is er vanavond niet. Het leuke is dat ze veel oude verhalen kan vertellen."

Initiatiefneemster is Marga Verbaan. Terwijl op de achtergrond de dames breien en kletsen, vertelt Marga: "Op mijn zesde ben ik begonnen met breien, ik ben het altijd blijven doen. Vooral de patronen van de Deense Christel Seyfarth vind ik mooi. Werk van mij is te zien bij De Schapekop in Nieuwpoort en bij De Afstap in Amsterdam. Sinds een paar jaar is breien weer een trend. Het ontspant. En ik vind het leuk om kleuren bij elkaar te zoeken. Voorheen was ik lerares verzorging, maar ik ben arbeidsongeschikt geraakt. In het breien heb ik mijn weg gevonden."

Een bezoek aan een breiclub in Utrecht bracht Marga op het idee om zoiets ook in Lexmond op te zetten. "Gewoon, om met elkaar in contact te komen, elkaars breiwerk te zien. Drie jaar geleden ben ik begonnen met een breiclub in café De Drie Snoecken, waar ik toen nog werkte. Dat is nu gesloten, daarom zitten we sinds kort in De Gouden Leeuw. Er is veel animo, vanavond zijn er negentien vrouwen, vaak zijn het er meer. Ze komen voornamelijk uit Lexmond, maar ook uit Vianen, Asperen en IJsselstein. We inspireren elkaar en leren van elkaar."

Eigenares Marja de Bruyn van De Gouden Leeuw was voorheen ook lid van de breiclub. "Nu heb ik geen tijd meer om mee te doen, maar ik vind het gezellig dat de dames nu bij ons zitten. Het komt een enkele keer voor dat ze hier tegelijk met de biljartclub zijn, dan is het hier een vol kippenhok. Nu zitten de dames rondom de biljarttafel, volgende maand schuiven ze een stukje op, dat vindt niemand een probleem."Netty Willemse uit Lexmond breit een kunstige sjaal, naar een patroon van Wieke van Keulen. "Ik vind de breiclub gezellig. We helpen elkaar en leren van elkaar." Lachend: "Ja, we bespreken ook wel eens dorpsroddels." Margreet van der Neut komt elke maand uit Asperen met haar breiwerk. "Ik kom vooral voor de gezelligheid. En om patroontjes uit te wisselen."Er wordt in het breicafé niet alleen gebreid. Soms neemt iemand een haakwerk ter hand en er schuift ook wel eens een 'verdwaalde' quiltster aan. De breisters komen elke eerste woensdag van de maand bij elkaar, vanaf 20.00 uur. Deelname is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Het adres: Kortenhoevenseweg 12.