De werkzaamheden in het gebouw gingen maandag van start.
De werkzaamheden in het gebouw gingen maandag van start. Foto: Geurt Mouthaan

Vrijwilligers en fondsen leveren belangrijke bijdrage aan verbouwing

Facelift voor gebouw De Schommel

molenaarsgraaf • Slopen kan heel hard gaan. Dat blijkt maandag wel in verenigingsgebouw De Schommel. Van de binnenwanden en ruimtes is nog maar weinig terug te zien. De basis voor de verbouwing, die in april afgerond moet zijn, is gelegd.

"Ons clubgebouw is na ruim 45 jaar toe aan een verbouwing. Het dak is in zeer slechte staat en het interieur is sterk verouderd", vertelt Kirsten Viveen, bestuurslid van speeltuinvereniging De Schommel in Molenaarsgraaf-Brandwijk. "We willen de mooie dingen die we al doen voortzetten, maar ook zeer zeker uitbouwen. Een vernieuwd gebouw zal onze vrijwilligers enthousiaster maken en ervoor zorgen dat de activiteiten nog intenser beleefd zullen worden."

Ze vervolgt: "Ook zullen er door de vernieuwing meer verenigingen gebruik kunnen gaan maken van ons gebouw. Door het buitenterras te betrekken bij het gebouw zelf en een brug te maken tussen speeltuin en clubgebouw wordt het gebouw aantrekkelijker om een buurtfunctie te vervullen. Omdat we meer zaalruimte hebben gecreëerd kunnen we veelzijdigere activiteiten organiseren. Het gebouw is moderner en aantrekkelijker en doordat we een buurtfunctie gaan vervullen moet het makkelijker worden voor bewoners en verenigingen om De Schommel te gebruiken voor activiteiten. Het is na de verbouwing breder inzetbaar in de toekomst."

Plannen maken is natuurlijk mooi, maar er waren wel de nodige euro's nodig om die te verwezenlijken. Om precies te zijn: 150.000 euro. De gemeente Molenwaard is één van de geldschieters. "Het gemeentebestuur verklaarde zich bereid om een deel van de kosten van de nieuwe accommodatie voor onze vereniging op zich te nemen."

Fondsen

Maar ook van diverse fondsen kwamen er forse financiële bijdragen: het Oranje Fonds en het VSBfonds. "Daarnaast heeft het coöperatief dividendfonds van Rabobank Merwestroom een toezegging gedaan om de vernieuwing van het clubgebouw te realiseren", vult Kirsten aan. "Wij zijn natuurlijk ontzettend blij met deze ondersteuning maar zijn ook heel blij met onze vrijwilligers. Zonder hen had dit project niet van de grond gekomen. Zij hebben het plan geschreven en gepresenteerd aan het gemeentebestuur, donaties aangevraagd, het hele gebouw bouwklaar gemaakt, onder meer door het verleggen van leidingen, zodat de aannemer zijn werk kan doen. Tijdens de verbouwing zullen zij bij bepaalde zaken assisteren om zo de zelfwerkzaamheid en betrokkenheid te vergroten. We gaan er een prachtig clubgebouw van maken. Medio april kunnen alle inwoners van Molenaarsgraaf en Brandwijk het nieuwe clubgebouw gaan gebruiken."

Geurt Mouthaan